Arheologii au reînceput astăzi săpăturile la cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit


Astăzi, 7 august, arheologii Muzeului Județean Satu Mare au reînceput săpăturile la cuptoarele dacice de la Șuculeu (Medieșu Aurit). Lucrările sunt conduse de arheologul instituției sătmărene, dr. Robert Gindele, iar muncitorii sunt cetățeni ai comunei. La săpături participă și un grup de 15 elevi de la Colegiul Național ”Ioan Slavici” Satu Mare, coordonați de profesorul de istorie Octavian Onac.

Descoperirea în ultimii ani a unui număr impresionant de cuptoare de ars ceramică, circa 200, care se adaugă la cele câteva vetre scoase la lumina zilei începând din 1964, au transformat locul într-o adevărată mană cerească pentru specialiştii dacologi dar şi pentru cei care studiază veacurile în care hoardele popoarelor migratoare s-au năpustit asupra acestor ţinuturi.

Potrivit celor declarate de dr. Robert Gindele ”săpăturile de la Medieșu Aurit se vor derula pe o perioadă de două săptămâni (începând de astăzi) iar cheltuielile sunt suportate de Ministerul Culturii. În acest an vom săpa în zonele situate între cuptoare pentru a identifica urmele unor locuințe, șoproane, ateliere de modelat ceramică, etc. Cuptoarele identificate până în prezent se întind pe o suprafață de 20 de hectare și pot să vă spun cu certitudine că vorbim despre cel mai important centru de ars ceramică de pe teritoriul Europei barbare a veacurilor II-IV d. Hr.”.

Primele cuptoare au fost descoperite în vara anului 1964 la marginea viei lui Dumitru Todincă, un sătean de prin partea locului, prilej cu care au mai fost găsite un fund de vas dar și resturi de ceramică lucrate cu mâna şi la roata olarului. Apoi specialiştii au revenit între anii 1995-1997, dar şi mai recent aducând cu ei şi noile tehnologii precum fotografierile aeriene respectiv tehnicile de prospecţiuni geomagnetice. Nu mică le-a fost mirarea când, în ultimii doi, trei ani au descoperit alte aproximativ 200 de cuptoare de ars ceramică de a căror existenţă nu se ştia nimic dar și a unui cimitir datând din veacurile II-IV d. Hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.