Dorel Coica: de acum încolo totul va fi altfel


Consilierii locali Ioan Pop (USL) şi Maskulik Csaba (UDMR)respectiv viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici (USL) vor face parte din consiliul de administraţie al Teatrului de Nord Satu Mare. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost votat de către aleşii locali în şedinţa ordinară a Consiliul local care a avut loc astăzi, 26 iulie, în sala de şedinţe al instituţiei, de la ora 14.00.

La şedinţa de astăzi au fost prezenţi 21 din cei 23 de consilieri locali, lipsind Florica Marchiş (USL) şi Szocs Peter (UDMR). Şedinţa a început cu depunerea jurământului de către consilierul PD-L dr. Cosmin Raţiu după care s-a trecut la dezbaterea punctelor de pe ordinea de zi.

Propunerea cu privire al numirea unor aleşi în consiliul de administraţie al Teatrului de Nord a venit din partea consilierilor UDMR care, prin vocile consilierilor locali Masykulik Csaba şi Kereskenyi Gabor au precizat “că având în vedere faptul că Teatrul de Nord are şi o secţie în limba maghiară, din consiliul de administraţie trebuie să facă parte şi un consilier din partea UDMR”. În consecinţă, consilierii l-au propus pe Maszkulik Csaba de la UDMR dar şi pe Ioan Pop respectiv Marcela Papici, ambii de la USL

Un punct mai fierbinte de pe ordinea de zi a fost cea cu privire la aprobarea criteriilor, procedurilor şi atribuţiilor specifice ocupării postului de administrator public din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Satu Mare. Toată discuţia a pornit de la o afirmaţie enunţată de Maszkulik Csaba care, poate mai mult din dorinţa de a provoca divergenţe în rândul consilierilor şi pentru (în cele din urmă) a avea posibilitatea de a lua cuvântul a declarat că pe el îl deranjează faptul că în proiectul de hotărâre nu sunt trecute şi studiile tehnice deoarece, el se simte discriminat neavând studii economice aşa cum se cere conform proiectului de hotărâre înaintat spre aprobare. În opinia consilierului Kereskenyi Gabor “se vede de la o poştă cine va fi noul administrator însă acel om trebuie să aibă studii de lungă durată deoarece nu putem să luăm pe oricine de pe stradă şi să-l punem administrator. Pe de altă parte bibliografia propusă pentru concurs trebuie publicată”. La opinia exprimată mai în glumă, mai în serios de fostul viceprimar a subscris şi consilierul Cosmin Raţiu care a declarat că “pe lângă studiile de lungă durată cel care va îndeplini funcţia de administrator public trebuie să aibă şi o oarecare experienţă”. În cele din urmă, după discuţii create mai mult pentru a încurca lucrurile consilierii au votat pentru adoptarea proiectului de hotărâre sub forma iniţială în care se cer şi studii economice pentru cei care se gândesc să candideze pentru această funcţie.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi consilierii locali au amânat “Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiţie Extindere Reţele apă Bercu Mare Tronsoanele I, II şi III”. Consilierii au considerat că amânarea este cât se poate de justă având în vedere că necesitatea execuţiei acestor lucrări trebuie mult mai bine aprofundată de comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Local.

Un alt punct de pe ordinea de zi a fost “Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico- economici la obiectivul – Amenajare la coronamentul digurilor de apărare mal drept, mal stâng al râului Someş tronson Satu Mare – Dorolţ”. Este vorba despre pista de biciclete. Însă consilierul Nics Janos s-a legat de calitatea lucrărilor la pista de biciclete în cauză spunând că “în unele locuri au apărut adevărate cratere iar în altele apa bălteşte astfel încât pista este aproape impracticabilă”.

Pentru a nu se mai confrunta cu asemenea neajunsuri Maszkulik Csaba a declarat că “executorii unor lucrări îşi bat pur şi simplu joc de noi şi de banul public. De acum încolo trebuie să avem mai mare grijă iar aceşti executori trebuie eliminaţi. Trebuie să avem în vedere urmărirea executării lucrărilor şi să nu mergem doar la recepţia finală. Mai mult decât atât, trebuie să stabilim garanţii mult mai mari de doi ani, deoarece aici nu vorbim de un aragaz sau de un frigider. Garanţiile ar trebui să fie pe undeva la 6-8 ani”.

Pentru a le răspunde consilierilor edilul-şef al municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica a declarat că “de acum încolo totul va fi altfel. Vrem calitate atât la asfaltarea drumurilor, trotuarelor cât şi la toate lucrările executate în municipiul Satu Mare. Vă garantăm acest lucru”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.