Prefectul se implică în problema defrişărilor ilegale

Sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ a găzduit, azi 18 iulie, întâlnirea convocată de prefectul Eugeniu Avram privind gestionarea fondurilor forestiere de pe raza judeţului Satu Mare. Discuţia privind situaţia pădurilor, defrişările şi problemele de ordin legislativ privind retrocedarea terenurilor forestiere a fost decisă de prefect urmarea intervenţiei deputatului Gheorghe Ciocan şi a altor persoane cu prilejul audienţelor susţinute la Negreşti- Oaş în urmă cu o săptămână. La întâlnire au participat inspectorul- şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Oradea, Dacian Iova, inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisar şef Constantin Taloş, directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, şefii ocoalelor silvice din judeţ.

Prefectul a ţinut să precizeze că a ţinut să aibă această întâlnire pentru stoparea defrişărilor ilegale dar şi pentru a cunoaşte principalele probleme din domeniul silvic. Responsabililor din silvicultură li s-a cerut să manifeste mai multă responsabilitate în administrarea pădurilor, o resursă regenerabilă dar care are nevoie de timp pentru a putea fi exploatată.

În privinţa defrişărilor, inspectorul- şef al ITRSV Oradea şi directorul Direcţiei Silvice au invocat suprafeţele mari de păduri care nu sunt păzite pe teritoriul judeţului Satu Mare, aproximativ 7.000 ha dintr-un total de 66.000 ha, cele mai multe aparţin persoanelor fizice necuprinse într-o formă asociativă de administrare a fondului forestier. Cei doi responsabili au mai precizat că lipsa personalului dar şi a solicitărilor privind asigurarea pazei, cu toate că este impusă de legislaţia în vigoare, sunt principalele cauze care mai generează tăieri ilegale de lemne, la care se mai adaugă uneori neimplicarea personalului silvic în semnalarea defrişărilor din pădurile nepăzite sau aparţinând asociaţiilor private de proprietari. Cele mai mari probleme se înregistrează în zona Certeze, unde există suprafeţe mari de păduri nepăzite.
În urma informaţiilor primite de la cei prezenţi la întâlnire, prefectul Eugeniu Avram a anunţat că se impune o inventariere a suprafeţelor de pădure pentru care nu există contracte de pază şi identificarea proprietarilor pentru a fi informaţi în legătură cu obligaţiile ce le revin, sprijin pentru constituirea de asociaţii în zonele unde există terenuri forestiere nepăzite precum şi elaborarea unui set de propuneri de modificare a legislaţiei în vederea protejării pădurilor. Tot la propunerea prefectului se vor organiza întâlniri zonale cu proprietarii de păduri pentru identificarea şi soluţionarea problemelor cu care aceştia se confruntă, iar angajaţilor silvici li s-a cerut să manifeste mai multă responsabilitate în gestionarea şi administrarea fondului forestier, iar cei care nu vor înţelege acest lucru vor trebui să îşi găsească alte locuri de muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.