Expoziţie de istorie antică sătmăreană în Germania


Vineri, 6 iulie, la Muzeul Celto-Roman din Manching (Germania) a avut loc vernisajul expoziţiei ”Graniţa necunoscută a Romanilor. Celţi, daci, sarmaţi şi vandali în nordul Spaţiului Carpatic”. Expoziţia realizată la iniţiativa muzeelor din Manching şi Satu Mare a avut ca scop prezentarea comparată a situaţiei de la graniţele provinciilor romane Dacia şi Germania, precum şi o descriere expoziţională a populaţiilor antice care au trăit în zona noastră.

Vernisajul, realizat într-un cadru festiv, a fost deschis de preşedintele Consiliului regiunii Bavaria Superioară, Josef Merder. Despre expoziție au vorbit directorii muzeelor din München, Satu Mare, Miskolc şi Cluj. Șeful instituţiei gazdă, dr. Wolfgang David a prezentat motivele care au stat la baza realizării expoziţiei, iar arheologul Muzeul Județean Satu Mare, dr. Robert Gindele a prezentat istoria popoarelor antice din zona noastră.

Cuptoarele de ars ceramică de la Medieşu Aurit, prin număr şi dimensiuni, au atras atenţia, subliniindu-se că este vorba de cel mai mare centru de produs ceramică din ”Europa barbară”.

Alături de oficialităţi politice locale, la vernisaj au fost prezenţi un număr mare de specialişti de la universităţi şi muzee germane, precum şi iubitori de istorie din landurile Bavaria şi Baden-Würtenberg. Au fost prezenţi şi mai mulţi germani originari din România, cei mai mulţi fiind şvabi sătmăreni.

Un Comentariu la "Expoziţie de istorie antică sătmăreană în Germania"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.