Fotografiile unor manuscrise slavone și românești, la Muzeul județean Satu Mare

Cei interesați de vechile scrieri slavone și românești a veacurilor XV-XVIII, sunt așteptați să treacă pragul Muzeului Județean Satu Mare, de pe B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21, pentru a studia fotografiile unor cărți rare aparținând în principal Bibliotecii Universității Naționale din Ujgorod. Vernisajul expoziției ”Arc peste timp” a avut loc astăzi, 21 iunie, de la ora 13.00.

Colecția de manuscrise a Bibliotecii Universității Naționale din Ujgorod cuprinde circa 500 de titluri redactate în limbile de circulație din arealul Tisei Superioare. Din această zonă făceau parte teritorii care astăzi aparțin diferitelor state create aici în epoca contemporană: România, Ucraina, Ungaria și Slovacia. În principal colecția cuprinde documente adunate de către episcopul cărturar și bibliofil Andrei Bacinski (1732-1809), figură aparținând iluminismului central european , inițiatorul unor reforme în sânul Episcopiei de Mukacevo.

Un al doilea izvor al acestei importante colecții sunt manuscrisele aparținând diferitelor mănăstiri din arealul Tisei Superioare și în principal a mănăstirii bazilitane ”Sfântul Nicolae” de la Mukacevo.

Însă cea mai mare grupă de manuscrise o reprezintă mineele care sunt cărți liturgice din ritul bizantin ce conțin slujbele sărbătorilor cu dată fixă pentru fiecare lună din anul bisericesc.

Expoziția a fost organizată de Consiliul Județean și Muzeul Județean Satu Mare împreună cu Universitatea de Stat Transcarpatia și Universitatea Națională Ujgorod.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.