La ce să fim atenţi la ştrand?

Direcţia de Sănătate Publica Satu Mare face, prin intermediul unui comunicat de presă, câteva recomandari interesante celor care merg la ştrand în perioada de vară:

Înainte de toate, o specificare: radiaţiile ultraviolete (UV) puternice şi căldura excesivă nu merg neapărat mână-în-mână. Pot fi radiaţii UV extrem de intense chiar şi la temperaturi mai joase (ştim că şi iarna, schiorii se pot bronza). În ultimele decade, radiaţiile UV care străbat atmosfera sunt tot mai intense iar ca o consecinţă, numărul cazurilor de cancer de piele a crescut alarmant. Dacă totuşi doriţi să faceţi plajă, vă rugăm să respectaţi următoarele:
– Încercaţi să vă bronzaţi treptat, altfel riscaţi să vă alegeţi cu arsuri solare neplăcute (în cel mai mare pericol sunt persoanele cu pielea albă şi cei cu pistrui). Înainte de concediul planificat la litoral, trebuie să vă pregătiţi pielea cu expuneri repetate la soare. Între orele 12 – 16 nu staţi la soare! Pe perioada aceea retrageţi-vă în umbră, sau, dacă nu puteţi evita soarele, acoperiţi capul cu pălărie albă (pentru prevenirea insolaţiei), şi folosiţi loţiuni de protecţie UV – o protecţie bună înseamnă factor anti-UV 30-50 (produsele cumpărate la farmacii sunt garantate că au într-adevăr factorul inscripţionat pe ambalaj).
– Plaja excesivă degradează, îmbătrâneşte pielea. Ar fi bine să vă mulţumiţi cu o culoare mai puţin intensă. Dacă aveţi nevi pigmentari (semne de mamă, aluniţe), trebuie să fiţi şi mai prudenţi. Acestea, dacă sunt expuse prea mult la soare / la solar, sau dacă sunt julite accidental, pot fi punct de plecare pentru dezvoltarea melanomului (cancer de piele).
– Ochelarii de soare obişnuiţi nu vă protejează de radiaţiile UV; căutaţi produse care îndeplinesc şi această cerinţă.
– Aveţi grijă să nu adormiţi la plajă!
– Pentru copii mici, orele de dimineaţă şi de după-masă târziu sunt potrivite să stea în aer liber. Decât la soare puternic, mai bine să fie la semiumbră. Niciodată nu îi lăsaţi nesupravegheaţi!
– Dacă faceţi plajă într-o zonă cu iarbă, căutaţi să întindeţi pătura cât mai departe de tufe. Folosiţi pătură / cearşaf de culoare deschisă, pentru a putea observa dacă cumva apare vreo căpuşă.
Pentru o zi petrecută la ştrand, făcând plajă şi baie, se potrivesc mai mult mâncărurile uşoare, cu multe legume şi fructe – în schimb, fast food-urile, plăcintele şi micii sunt mâncăruri grele care suprasolicită organismul. Evitaţi alimentele care se strică uşor sau care pot cauza toxiinfecţii alimentare (de ex. maioneza). Cel mai bine este să porniţi la ştrand cu geantă frigorifică.
Consumaţi multe lichide (apă minerală, ceaiuri)!
După ce aţi stat la soare sau aţi făcut activitate fizică, aşteptaţi la umbră ca trupul să se răcorească, înainte de a consuma apă rece, îngheţată sau bere.
Vă reamintim nişte reguli privind îmbăierea:
– Niciodată nu intraţi în apă cu corpul încălzit, sau dacă aţi consumat alcool (chiar şi bere); aşteptaţi 2 ore după ce aţi mâncat.
– Vă recomandăm să nu săriţi în apă, chiar dacă ar fi suficient de adâncă. S-ar putea să alunecaţi în ultima clipă, sau să vă împingă cineva din greşeală, şi dacă nu „aterizaţi” cu capul sau cu picioarele ci cu toracele / abdomenul, riscaţi un stop cardiac.
– Înainte de a intra în bazin, faceţi duş şi, dacă este asigurat şanţ cu soluţie dezinfectantă, călcaţi în el. Umblaţi cu şlapi, evitaţi să călcaţi desculţ pe gratiile de lemne, chiar şi sub duş. Astfel vă puteţi feri de micoze.
– Se mai întâmplă să faceţi conjunctivită după frecventarea bazinului. De cele mai multe ori, nu este vorba de infecţie ci de o inflamaţie neinfecţioasă cauzată de efectul iritant al dezinfectantelor.
– (Dacă tot e vorba de bazin, în paranteză, îndrăznim să vă informăm că la ştrand există toaletă. Ne cerem scuze de la cei care ştiau şi până acum.)
– De preferinţă, alegeţi bazinul şi nu apele naturale dulci, deoarece acestea comportă riscul de infectare cu leptospiroză. În plus, vă atragem atenţia că Someşul nu este deloc râul potrivit pentru îmbăiere! Albia nu este uniformă şi vârtejurile din adâncime, deseori invizibile la suprafaţă pot aspira şi nenoroci chiar şi cel mai bun înotător. Nu sporiţi şirul celor mulţi care s-au înecat în acest râu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.