Mii de sătmăreni la sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus

Mii de sătmăreni au participat astăzi, 17 iunie la hramul Diecezei romano-catolice de Satu Mare. La evenimentul care a avut loc în faţa Catedralei romano-catolice din Piaţa Libertăţii, au participat credincioşi din toate colţurile Diecezei.

În Dieceza de Satu Mare, devoţiunea în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus a fost introdusă de Societatea lui Isus, în luna iulie a anului 1868. Hramul a fost precedat de novena Preasfintei Inimi a lui Isus, constând în liturghi zilnice cu tematici diverse.

Liturghia oficiată astăzi de episcopul romano-catolic de Satu Mare, PS Eugen Schonberger, a avut loc de la ora 11.00, în faţa catedralei. Predica a fost rostită de preotul piarist Ruppert Jozsef. După oficierea liturghiei credincioşii, în frunte cu episcopul Eugen Schonberger au luat parte la tradiţionala procesiune din jurul parcului situat în Piaţa Libertăţii.
Având în vedere temperatura extrem de crescută organizatorii au avut grijă de credincioşii adunaţi în centrul urbei oferindu-le apă minerală. De asemenea, la faţa locului au fost prezenţi şi voluntarii de la Caritas Satu Mare, dar şi un echipaj de la SMURD şi unul de pompieri. Pe toată durata liturghiei şi procesiunii, circulaţia în Centrul Vechi al Sătmarului a fost blocată.

La indicaţia Papei Leon al XIII-lea, Episcopul Meszlenyi Gyula a închinat Dieceza în anul 1899 Preasfintei Inimi a lui Isus, iar biserica însăşi a fost sfinţită în cinstea Inimii lui Isus, după renovarea din 1909. Manifestările devoţiunii la Preasfânta Inimă au avut apogeul în fiecare an în hramul diecezan, care este celebrat de atunci în duminica de după sărbătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.