Operaţie de picior diabetic la Spitalul Judeţean Satu Mare


Prof. as. dr. Galajda Zoltan, asistat de medicul Maria Andrei, chirurg vascular de la Clinica nr. 2 din Cluj Napoca şi Papp Csaba, medic anestezist în cadrul Clinicii Universitare de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară din Debrecen – Ungaria, au efectuat marţi, 5 iunie, la Sputalul Judeţean Satu Mare, o operaţie de salvare de membru inferior al unui pacient din judeţul nostru.

În vârstă de 48 de ani, pe fondul unui diabet zaharat asociat unei arteriopatii ale membrelor inferioare, pacientul a ajuns cu piciorul drept într-o stare critică având o plagă enormă în talpa piciorului, ce penetra în profunzime aproape 8 cm. În această stare clinică, ar fi urmat inevitabil amputarea membrului, la o vârstă tânără, cu consecinţe pe viaţă.

După ce bolnavul a fost consultat la mai multe centre din România, a ajuns şi la Clinica Universitară din Debrecen, la specialiştii chirurgi vasculari. Aceştia au solicitat şi opinia prof. as. dr. Galajda Zoltan, care a considerat că merită a se încerca salvarea piciorului pacientului printr-o intervenţie chirurgicală de revascularizare a membrului, folosindu-se un protocol complex cu asocierea unui tratament local al plăgii mai puţin cunoscut.

Operaţia a durat peste 4 ore, timp în care echipa de medici, la care s-au adăugat şi şeful secţiei de Terapie Intensivă, Aurel Lupşa, şi medicul anestezist Traianela Cucu Ionescu, au prelevat un grefon venos (o venă din membrul inferior al bolnavului) cu ajutorul căreia s-a reuşit revascularizarea membrului cu circulaţie arterială critică. S-au folosit tehnici de sutură minuţioase, cu fire foarte fine, vizibile doar cu ochelari speciali şi în acest fel, extremitatea distală a „bypass-ului” a fost suturată. Fără aceste tehnici, şansa de reuşită a intervenţiei ar fi fost foarte mică. Tot datorită unui aparat special (cameră de luat vederi încorporată în lampa frontală a chirurgului, cu ochelari virtuali pentru asistent), achiziţionat la Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară de la Satu Mare, medicii anestezişti şi personalul ajutător din sala de operaţie au putut urmări diferitele etape ale intervenţiei pe monitorul sălii de operaţie, fără să deranjeze echipa chirurgicală. Piciorul bolnavului fiind într-o stare septică, intervenţia s-a efectuat sub protecţia unui aparat, care printr-un burete special asigură aspiraţia continuă a plăgii din talpă, localizând şi tratând procesul infecţios.

În prezent, pacientul se află în convalescență, încă racordat la aparatul mai sus amintit, iar ţesutul devitalizat al plăgii a devenit normal şi este promiţătoare reapariţia pulsului arterial la nivelul gleznei, fapt demonstrat de examenul Doppler. După salvarea membrului inferior, bolnavul va necesita o intervenţie chirurgicală ortopedică de corecţie cu ajutorul căreia îşi va putea redobândi mersul. Duminică, 10 iunie, în Compartimentul de Chirurgie Vasculară al Spitalului Judeţean Satu Mare va fi internat următorul pacient. Acesta este din Sibiu şi va fi operat în cursul zilei de marţi, 12 iunie a.c.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.