Valer Marian: ”Mai mulți directori de școli din județ sunt implicați în campania electorală”


”Deputatul PDL Ioan Holdiș și fostul prefect Radu Giurcă acuză USL și pe mine personal că am amenințat și șantajat primarii PDL și pe directorii de instituții promovați de acest partid, uitând că în timpul cât au fost la guvernare tocmai ei au fost cei care au folosit aceste procedee de șantaj împotriva primarilor PSD și PNL”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă senatorul PSD Valer Marian.

”Se pare că deputatul Ioan Holdiș a învățat să numere de la Roberta Anastase spunând că au fost menținuți în funcție 80% dintre directorii de instituții ai PSD și PNL. Nu este adevărat. În prezent este un singur director promovat de PSD și care a fost repus în funcție prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. Este vorba de Sever Șter, directorul Direcției Silvice Satu Mare. În rest, toți directorii de instituții au fost schimbați”, a declarat senatorul Marian.

Liderul social-democrat a făcut referire și la o altă declarație a celor de la PDL potrivit căreia, în campania electorală de la locale sunt implicați cinci directori promovați de PSD. ”Cum să fie cinci directori când noi avem unul singur? În schimb avem informații că o parte dintre șefii de instituții ai PDL sunt implicați în campania electorală. Este și cazul inspectorului școlar general, Gigel Buth care a fost fotografiat în timp ce intra în sediul PDL. De altfel, mai mulți directori de școli din județ sunt implicați în campania electorală. Spre exemplu, directorul din Gherța Mică este candidat pentru funcția de primar. S-a mai semnalat de la Negrești-Oaș că un director de liceu le-ar fi promis elevilor de clasa a XII-a că le dă un punct în plus la bacalaureat dacă familiile lor votează cu PDL. Toate aceste aspecte le-am semnalat Poliției și organelor competente și așteptăm ca aceștia să-și facă datoria”, a declarat Valer Marian.
Totodată, senatorul sătmărean a făcut referire și la primarii PDL care în decursul mandatelor lor au săvârșit infracțiuni de abuz în serviciu și fapte de corupție. ”Este vorba despre primarii din Medieșu Aurit, Botiz, Viile Satu Mare. Spre exemplu, primarii din Berveni și Pișcolt au fost prinși asupra faptei oferind mită electorală”, spune senatorul Marian.

În cadrul aceleiași întâlniri cu ziariștii, Valer Marian a făcut și o declarație de presă intitulată ”Un nou risc de dispariție: Crinuța Dumitrean”. Potrivit celor declarate de liderul PSD ”vina dispariției fostului șef de cabinet și complice al ex-președintelui ANAF, Sorin Blejnar, aparține unor servicii secrete (SRI, DGIPI) și Parchetului (DNA, DIICOT și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție). Cu mai bine de un an în urmă am prezentat în mai multe declarații politice și interpelări conexiunile și complicitățile tandemului Blejnar – Marta cu rețelele de contrabandă și corupție din România, dar instituțiile abilitate nu au reacționat conform legii. Dimpotrivă, am devenit eu ținta unor acțiuni de urmărire informativă timp de mai multe luni. În cursul lunii decembrie 2011 am transmis generalului Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI, o sesizare prin care conjudețenii săi Sorin Blejnar, Codruț Marta și Nicolae Ioțcu (președintele CJ Arad), tustrei originari din comuna Săvârșin, erau acuzați de fapte de corupție, abuz în serviciu și spălare de bani. Deși în ultima perioadă a pozat în campionul luptei anticorupție, mai ales în cazul unor opozanți politici ai președintelui Traian Băsescu, și a solicitat insistent dreptul de a face anchete penale, principalul serviciu de informații al României mi-a comunicat însă că de competența sa sunt doar infracțiunile ce vizează siguranța națională. În primăvara acestui an am semnalat că, după ce Serviciul teritorial Timișoara a început urmărirea penală împotriva lui Codruț Marta în urma sesizării mele, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar s-a refugiat la Viena într-o locație aparținând omului de afaceri Elan Schwartzenberg, patronul Realitatea Media.
În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senatul României și de membru al proaspăt înființatei Comisii senatoriale de anchetă a agenției Naționale pentru Restituirea Proprietății (ANRP), semnalez instituțiilor abilitate ale statului, îndeosebi DNA și SRI, că se pregătește o nouă dispariție a unei persoane implicate în afacerile veroase și tenebroase ale PDL. Este vorba de Crinuța Dumitrean, care a deținut funcția de președinte al ANRP din 2009 până în toamna anului 2011, când a demisionat subit în urma scandalului declanșat prin arestarea vicepreședintelui Remus Baciu, acuzat de DNA de trafic de influență pentru că a pretins și a primit aproape 1.800.000 lei de la patru persoane îndreptățite la despăgubiri. Conform unor surse din instituție, în timpul mandatului Crinuței Dumitrean la ANRP a fost creat un prejudiciu în jur de 2 miliarde de euro prin efectuarea de plăți preferențiale sau necuvenite, din care s-au perceput comisioane între 15-82% din valoarea despăgubirilor acordate. În aceeași perioadă, ANRP a achitat suma de 800 milioane euro pentru contracte de consultanță, a căror beneficiare au fost firme apropiate de PDL, cum ar fi firma soțului fostului consilier al primului ministru Emil Boc, Andreea Paul Vass. Deși au trecut aproape 10 luni de la arestarea mâinii drepte a Crinuței Dumitrean și deși DNA a avut un investigator sub acoperire înfiltrat în ANRP, împotriva fostei președinte a ANRP nu a fost începută urmărirea penală și există indicii că i se sugerează să părăsească România. În plus, mi s-a semnalat că este posibil ca anumite dosare din arhiva ANRP să fi fost distruse, pentru a se elimina principalele probe materiale.
Ex-președintele ANRP, Crinuța Dumitrean, fostă Miss Bistrița, este cunoscută drept pupila deputatului de Bistrița Năsăud, Ioan Oltean, secretarul general al PDL și vicepreședinte al Camerei deputaților. Conform declarației de avere, ex-președinta ANPR este o adevărată latifundiară, deținând terenuri de 43.000 mp în localitatea Dascălu, 25.000 mp în Afumați, 5.000 mp în Tunari, 1.000 mp în Voluntari, precum și un apartament și o garsonieră în centrul Bucureștiului și o mașină BMW.

Pentru a nu afecta activitatea comisiei senatoriale de anchetă, solicit instituțiilor abilitate ale statului să ia măsurile legale pentru a preveni părăsirea României de către ex-președintele ANRP, Crinuța Dumitrean, precum și pentru a preveni distrugerea dosarelor din arhiva acestei instituții”, a declarat senatorul social-democrat Valer Marian.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.