Reprezentații romilor din municipiul și județul Satu Mare îi sprijină pe dr. Coica și pe Adrian Ștef la locale


Candidații USL la funcțiile de primar al municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica și la cea de președinte al Consiliului Județean, Adrian Ștef au semnat astăzi, 30 mai, un protocol de colaborare cu reprezentanții romilor din municipiul și județul Satu Mare. Semnarea protocolului a avut loc în cadrul unei conferinței de presă organizată la sediul de campanie al USL Satu Mare.

Romii au fost reprezentați de Florin Balogh din partea Centrului Creștin al Romilor din municipiul Satu Mare, Andrei Danco de la Alianța Civică Democrată a Romilor și de Gabor Ambrozie din partea Asociației Romii Gabori din Satu Mare. Totodată, la conferința de presă a fost prezent și reprezentantul romilor din cartierul Sătmărel, Gheorghe Raita. Potrivit acestora, cele trei organizații prezente la care se mai adaugă și romii din Sătmărel, reprezintă interesele a aproximativ 8.000 de persoane.

”Venim în întâmpinarea acestor oameni deoarece și ei au nevoie de locuri de muncă, de condiții de trai decente și sunt convins că împreună vom reuși să realizăm multe dintre proiectele propuse pentru municipiul Satu Mare și pentru acest județ”, a declarat dr. Coica.

Candidatul la funcția de primar al municipiului Satu Mare a făcut referire la câteva dintre cele mai importante puncte din oferta sa electorală care vizează ”nu doar românii ci și maghiarii și pe cetățenii de etnie romă. Am prevăzut în oferta mea electorală construirea de locuințe modulare pentru persoanele cu venituri mici. Astfel, pe cei care vor beneficia de aceste locuințe i-am împărțit în trei categorii. În primul rând este vorba despre cetățenii cu venituri extrem de mici care vor fi scutiți atât de la plata chiriei cât și de la plata utilităților. În cea de-a doua categorie intră persoanele care vor avea de plătit doar utilitățile iar în cea de-a treia categorie sunt incluși sătmărenii care vor plăti utilitățile și o chirie modică”, a declarat dr. Coica.

În luările de cuvânt reprezentanții romilor din municipiul și județul Satu Mare au apreciat deschiderea USL către etnia lor spunând ”că de-a lungul vremii PSD, PNL iar acum USL, ne-au sprijinit în toate lucrurile pe care le-am întreprins. Cu toate că domnul Horvath Ignac se crede sau, se autoproclamă șeful romilor, el nu vine la noi decât atunci când are nevoie de voturile noastre astfel că, noi nu îl recunoaștem ca fiind șeful nostru. Horvath a condus 20 de ani dar nu ne-a ajutat cu absolut nimic”, a declarat Gabor Ambrozie.

Reprezentantul romilor din cartierul Sătmărel, Gheorghe Raita, l-a criticat cu vehemență pe actualul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, spunând ”că în cei opt ani de zile de când este primar nu s-a ținut de promisiunile pe care le-a făcut romilor din Sătmărel. Nu avem drumuri, nu avem apă și trăim în condiții foarte grele. Și noi suntem oameni. Venim alături de domnul Coica deoarece pe fața sa se vede bunătatea și dorința de a ne ajuta, de a face ceva pentru ca și noi să trăim în condiții civilizate. Vrem să muncim și nu să cerșim. Eu vreau să trăiesc din munca mâinilor mele dar unde să mă duc să lucrez când nu sunt locuri de muncă. Vrem să ne trimitem copiii la școală. Vrem schimbarea, iar această schimbare nu poate să vină decât din partea domnului dr. Coica, deoarece este un om cu suflet și cu mult bun simț. Pe această cale îl rog pe domnul primar Ilyes să se lase de Primărie deoarece nu s-a ținut de promisiunile făcute. Trebuie să punem mână de la mână și să câștigăm. Trebuie să-l ajutăm pe dr. Coica să ajungă primar, deoarece cei de acum nu au făcut nimic. Ne-au promis marea cu sarea, iar noi am rămas doar cu marea. Noi, romii din Sătmărel, mergem cu USL deoarece ne-am săturat de promisiuni dar și de problemele cu care ne confruntăm”.

Potrivit dr. Dorel Coica, ”USL-ul nu dorește să aibă nicio relație cu domnul Horvath Ignac, deoarece acesta nu reprezintă romii din județ”.

În cea de-a doua parte a conferinței de presă, dr. Coica i-a mulțumit primarului Ilyes pentru invitația la o confruntare televizată ”dar eu nu am timp de așa ceva. Eu am programate întâlniri cu cetățenii de unde nu îmi permit să lipsesc. L-am așteptat acum două zile în Carpați II, eu am fost acolo, dar el nu a venit. Aseară l-am așteptat în Micro 17, unde, în afară de mine l-au așteptat sute de cetățeni. Nu a venit. Eu îl aștept să ne confruntăm acolo, în fața cetățenilor, în mijlocul problemelor de care se lovesc cetățenii și nu la TV. Astăzi, îi lansez a cincea invitație, de la ora 18.00, la Școala ”Mircea Eliade”, a declarat dr. Coica.

Candidatul USL la funcția de primar al municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica a făcut referire și la greutățile pe care le întâmpină cu privire la organizarea concertului din 6 iunie ”pentru care contractele sunt deja semnate. Problema este că încă nu avem locația unde să aibă loc spectacolul deoarece domnul Ilyes ne tot pune piedici. Ne-am gândit să-l organizăm în fața Hotelului Dacia, dar domnul primar s-a opus. Poate se teme că sătmărenii îi vor călca panseluțele. Nu, domnule primar, sătmărenii sunt oameni civilizați”, a declarat dr. Coica.

În altă ordine de idei, dr. Coica a făcut referire și la situația micilor comercianți sătmăreni care nu pot să-și desfacă mărfurile decât la tarabele situate la periferia piețelor deoarece ”în piețele noastre prioritari sunt comercianții din Ungaria, Harghita și Covasna. Vom schimba mersul lucrurilor și în acest domeniu. Vă promit”.

Un Comentariu la "Reprezentații romilor din municipiul și județul Satu Mare îi sprijină pe dr. Coica și pe Adrian Ștef la locale"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.