Asociaţia crescătorilor de animale din Apateu şi Corod cere sprijinul prefectului


Marţi, 29 mai, prefectul Eugeniu Avram i-a primit pe reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Animale APCO din satele Apateu şi Corod, comuna Culciu. Delegaţia a fost condusă de preşedintele asociaţiei, Ioan Petrar, la discuţii fiind prezent şi şeful Serviciului Juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, Eugen Chioran. Scopul întâlnirii l-a constituit prezentarea problemelor cu care se confruntă asociaţia în ceea ce priveşte utilizarea păşunii comunale, respectiv piedicile de care se lovesc, potrivit afirmaţiei preşedintelui Ioan Petrar, din partea Primăriei Culciu. Asociaţia APCO are nu număr de 63 de membri din Apateu şi Corod, care deţin un total de 350 de animale, în special vaci de lapte.

În esenţă, reprezentanţii crescătorilor de animale au susţinut că în mod repetat conducerea Primăriei Culciu, de care aparţin satele Apateu şi Corod, ar fi blocat soluţiile propuse de Instituţia Prefectului în privinţa suprafeţei corespunzătoare păşunii comunale ce revine celor două sate, respectiv încercările de diminuare a suprafeţeiei cu toate că ar exista documente doveditoare. De asemenea s-a mai invocat refuzul primăriei de a elibera adeverinţa necesară obţinerii de la APIA a subvenţiilor pentru acea păşune.

Prefectul Eugeniu Avram a luat act de doleanţele crescătorilor de animale şi a anunţat că împreună cu specialiştii din Instituţia Prefectului va analiza soluţiile la problemele ridicate de delegaţia APCO, urmând ca după alegerile locale să se deplaseze personal în zonă. Prefectul judeţului, de profesie medic veterinar, s-a declarat un susţinător al oricăror iniţiative prin care domeniul creşterii animalelor se poate relansa, cu atât mai mult cu cât judeţul Satu Mare a ocupat un loc special la nivel naţional în sectorul zootehnic, dar pe care l-a pierdut în timp, Prefectul Eugeniu Avram a dorit să-i felicite pe crescătorii de animale din Apateu şi Corod că au înţeles că doar prin asociere pot să îşi apere drepturile şi să obţină finanţări pentru viitoarele proiecte de dezvoltare, susţinând că formele asociative, ce vor fi sprijinite şi de Guvern, sunt modalitatea cea mai eficientă prin care rezultatele sunt pe măsura eforturilor membrilor dar şi de a accesa fondurile puse la dispoziţie României de către Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.