Christoph Bergner promite sprijin pentru viitoarele proiecte din judeţul Satu Mare

Prezentă în judeţul Satu Mare pentru a participa la manifestările prilejuite de sărbătorirea jubileului „300 de ani de la colonizarea şvabilor sătmăreni“, delegaţia din Germania, condusă de dr. Christoph Bergner, secretar de stat în Ministerul de Interne federal, împuternicit al guvernului federal pentru problemele emigranţilor şi minorităţilor naţioanle, a fost primită, în data de 19 mai, de prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, secondat de preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, şi prrmarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes. La discuţii au mai fost prezenţi Maria Therese Müller, director în cadrul Ministerului de Interne din Germania, Edwin Warkettin, consilier BMI, consulul Germaniei la Timişoara, Cristian Olasz, deputatul din partea minorităţii germane în Parlamentul României, Ovidiu Ganţ, preşedintele Asociaţiei şvabilor sătmăreni din Germania, Helmut Berner, şi reprezentanţi ai FDG Satu Mare – se arată într-un comunicat de presă din partea Instituţiei Prefectului Satu Mare.

În continuare, în comunicatul de presă se precizează: La prima sa întâlnire oficială cu o delegaţie străină de la numirea în funcţie, prefectul Eugeniu Avram a dorit să transmită oaspeţilor germani un mesaj de simpatie din partea Guvernului României şi al său personal. Faptul că se marchează cei 300 de ani de existenţă a populaţiei de etnie germană pe meleagurile sătmărene este, în opinia prefectului, o dovadă a spiritului de toleranţă şi bună înţelegere, a colaborării care a existat de-a lungul timpului între locuitori indiferent de apartenenţa etnică, Satu Mare fiind mereu dat drept exemplu pentru acest lucru. Prefectul Avram a afirmat că prin dialog, colaborare şi respect reciproc se pot soluţiona toate problemele locuitorilor din judeţul nostru, iar sprijinul constant venit din Germania, atât la nivel instituţional cât şi prin investiţiile realizate, a contribuit la dezvoltarea şi bunăstarea acestei regiuni. Totodată a ţinut în mod special să transmită reprezentantului guvernului federal din Germani sprijinul şi deschiderea sa pentru colaborarea cu reprezentanţii şvabilor, pe care îi respectă, fiind convins că problemele tuturor locuitorilor judeţului se pot soluţiona în spiritul normelor europene şi a legislaţiei naţionale.
Preşedintele Consilului Judeţean a prezentat prinicpalele proiecte derulate la nivelul judeţului, unele cu impact asupra localităţilor cu propulaţie predominant şvăbească, dar şi propunerile de viitor prin care relaţiile de colaborare dintre cele două ţări se doresc a fi materializate. În opinia preşedintelui Csehi, complexul balnear de la Beltiug poate deveni extrem de atractiv pentru turişti germani, judeţul având un potenţail turistic foarte mare în atragerea atât de vizitatori dar mai ales de investitori din Germania. Un alt capitol în care se poate obţine sprijin din partea guvernului federal este, potrivit preşedintelui CJ, implementarea în judeţul Satu Mare a modelului german de pregătire profesională a meşteşugarilor, cu atât mai mult cu cât la Satu Mare există înfiinţată Camera Meşteşugarilor tot cu sprijin din Germania. Tot despre investiiţiile cu capital german a vorbit şi primarul municipiului Satu Mare, care a apreciat seriozitatea şi implicarea pe termen lung a oamenilor de afaceri din Germanai, caracterizaţi drept strategici, şi care, în pofida crizei economice mondiale, nu s-au retras iar acum încep să îşi dezvolte capacităţile de producţie.

În intervenţia sa, secretarul de stat Christoph Bergner a dorit să mulţumească gazdelor pentru primire, declarându-se impresionat de obiectivele vizitate în municipiul şi judeţul Satu Mare, seriozitatea şi implicarea autorităţilor pentru sprijinirea minorităţii şvăbeşti. Multiculturalitatea şi relaţiile interetnice foarte bune sunt un punct forte pentru judeţul Satu Mare şi totodată vor fi argumentele puternice pe care îl va transmite la întoarcerea în Germania pentru susţinerea viitoarelor proiecte în acest judeţ. Oficialul german a anunţat că proiectul privind calificarea meşteşugarilor va fi un avantaj în momentul liberalizării circulaţiei forţei de muncă în spaţiul UE pentru toţi locuitorii ţărilor membre dar mai ales pentru atragerea de investitori germani în judeţul Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.