„Scripcarul pe acoperiş”, în debutul Festivalului Internaţional Multicultural „Fără Bariere” Satu Mare


Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional Multicultural „Fără Bariere” a debutat astăzi, 18 mai, cu un spectacol pus în scenă de actorii Teatrului “Regina Maria” din Oradea. Reprezentaţia a avut loc pe scena Teatrului de Nord Satu Mare.

La deschiderea oficială a festivalului au fost prezenţi primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, directorul Teatrului de Nord, Stier Peter, directorul artistic al instituţiei, Andrei Mihalache şi una dintre actriţele lăcaşului de cultură, Mehes Katalin.

“Mă bucur că spectatorii ţin la acest eveniment, ţin la acest spectacol şi la spiritualitatea acestui oraş. Însă după acest spectacol se va lăsa cortina deoarece clădirea va fi renovată”, a declarat edilul-şef al municipiului Satu Mare. Despre festival au vorbit cei doi directori ai instituţiei dar şi Mehes Katalin care, pe lângă importanţa culturală a evenimentului a atras atenţia spectatorilor şi asupra expoziţiei de costume şi schiţe de scenografie care poate fi vizionată la intrarea în instituţie dar şi pe holul teatrului.

Vă reamintim că spectacolele se vor desfăşura timp de zece zile în patru locaţii: Sala Mare, Sala “Studio”, curtea Muzeului de Artă şi pe scena de la Turnul Pompierilor. În cadrul festivalului se vor juca 27 de specatcole.

După luările de cuvânt a început primul spectacol “Scripcarul pe acoperiş”, o adaptare după povestirile lui Solom Aleichem. De remarcat că această piesă are două nominalizări la Gala Premiilor UNITER ediţia 2012: Ioana Dragoş Gajdo – cea mai bună actriţă într-un rol secundar şi Vioara Bara – pentru cea mai bună scenografie.

Potrivit criticului de artă Paul Boca „Scripcarul … de la Teatrul „Regina Maria” reuşeşte să surprindă musical-ul de pe Broadway în cea mai fină esenţă a sa: acel perpetuu sentiment al sărbătorii umane de dincolo de orice nenorocire. Actorii sunt excelenţi, atât de buni, încât încercarea de a-i propune lui Stan Lee o eventuală colaborare în vederea punerii bazelor unei serii de benzi desenate cu supereroi-actori nu mi se pare tocmai o absurditate”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.