Drama copiilor rămaşi singuri acasă, abordată în cadrul primei ediţii a “Cafenelei publice”

Uniunea Social Liberală a inaugurat, marţi, 15 mai, la sediul de campanie din Negreşti-Oaş, “Cafeneaua publică”, în prezenţa a aproximativ 40 de persoane, consilieri locali, profesori, psihologi, părinţi şi tineri.

Candidatul USL la Primăria Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, gazda evenimentului, a declarat că prin inaugurarea cafenelei doreşte să creeze dezbateri publice serioase, pe diverse teme, cu profesorii, cu medicii, cu oamenii de cultură, cu oamenii de afaceri şi cu toţi cetăţenii interesaţi de proiectele pe care USL le propune pentru dezvoltarea oraşului Negreşti-Oaş. “Am deschis cafeneaua acum, dar vreau să continuăm acest proiect şi după ce voi ajunge la Primărie. Vreau să creăm un forum cetăţenesc în care să dezbatem problemele oraşului şi să găsim soluţii împreună”, a declarat Aurelia Fedorca.

Tema primei ediţii a “Cafenelei publice” a avut în plin centru familia şi reîntregirea familiilor negreştenilor, respectiv problema copiilor rămaşi singuri acasă, având în vedere că data de 15 mai a fost declarată “Ziua Internaţională a Familiei”. “15 mai este o zi menită să ne aducă aminte să le fim recunoscători celor care ne susţin în viaţa de zi cu zi, celor la care alergăm în momentele triste să ne aline, celor care transformă o casă în acasă. Fiecare copil trebuie să aibă o familie care îl iubeşte, îl respectă şi îi oferă siguranţă. De aceea, pe termen lung, ne-am propus să reîntregim familiile negreştenilor”, a declarat Aurelia Fedorca în deschiderea evenimentului.

Psihologul Nicoleta Mihali din Satu Mare a prezentat studiul “Impactul psihologic al migraţiei forţei de muncă asupra tinerei generaţii”, potrivit căruia aproximativ 170.000 de elevi de gimnaziu din ţară au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Regiunile cele mai afectate de fenomenul migraţiei sunt vestul tării – Banat, Crişana, Maramureş, Satu Mare -, unde 27% dintre elevii de gimnaziu au părinţi în străinătate.

Unul dintre profesorii prezenţi a declarat că, în multe cazuri, copiii încearcă să substituie lipsa părinţilor prin profesoare, spunându-le acestora mama. Aceasta a precizat că proiectul Aureliei Fedorca privind înfiinţarea de clase “Şcoală după Şcoală” în instituţiile de învăţământ din Negreşti-Oaş ar uşura viaţa copiilor rămaşi singuri acasă.

Consilierul Local Mihai Miclăuş a declarat că şcolile şi autorităţile locale ar putea îmbunătăţii viaţa acestor copii găsind soluţii la problemele lor în cadrul unor dezbateri restrânse.

Aurelia Fedorca a avansat şi soluţii prin care poate fi rezolvată problema copiilor rămaşi acasă în grija rudelor sau a bunicilor, în timp ce părinţii lor muncesc în străinătate. „În primul rând, pe termen scurt, ar fi nevoie de o mai mare implicare din partea şcolilor, de consiliere psihopedagogică. Pe termen lung ar trebui să lucrăm la baza problemei, să facem posibilă reunirea familiilor. Pentru acest lucru trebuie create locuri de muncă, astfel încât negreştenii plecaţi la muncă în străinătate să aibă la ce să se întoarcă. Noi ne-am propus să creăm 1.000 de locuri de muncă în următorii patru ani, prin finalizarea staţiunii de schi de la Luna Şes, a Centrului de Afaceri, a Centrului pentru Vârstnici, a Centrului Multicultural şi prin susţinerea mediului de afaceri”, a precizat Aurelia Fedorca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.