300 de ani de istorie a şvabilor sătmăreni 1712-2012


Vineri, sâmbătă şi duminică, în municipiile Satu Mare şi Carei vor avea loc o serie de manifestări consacrate sărbătoririi a 300 de ani de la colonizarea şvabilor sătmăreni. Organizate de Forumul Democrat German Satu Mare şi Carei, Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” din Satu Mare şi Primăria municipiului Carei, evenimentele se vor desfăşura vineri 18, respectiv sâmbătă 19 mai, în municipiul Satu Mare, iar duminică, 20 mai, în municipiul Carei.

Informaţiile despre manifestările care vor avea loc în cele trei zile au fost prezentate marţi, 15 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat Johann Forstenheizler – preşedintele Forumului Democrat German, Maria Reiz şi Camelia Onciu – directoarele Liceului German “Johann Ettinger” din Satu Mare, Karl Heinz Rindfleisch – instructorul formaţiei de dansuri “Gute Laune”, Izabela Veibel şi Christine Sutoris.

Vineri, 18 mai, la Filarmonica “Dinu Lipatti” va avea loc cea de-a VI-a ediţie a concursului de coruri, urmată, la Liceul “Johann Ettinger”, de Simpozionul “300 de ani de colonizare a şvabilor sătmăreni”, de workshopurile cu tema “Bucătărie şvăbească şi artizanat”, precum şi de festivalul şcolar “Şcoala altfel”. Sâmbătă, 19 mai, sunt prevăzute un festival pentru copii, un spectacolcurs de dans prezentat de “Gute Laune” şi un program cultural.

Duminică, 20 mai, manifestările vor avea loc în municipiul Carei, la Castelul “Karoly”, şi vor debuta cu dezvelirea plăcii memoriale Stefan Barth. Vor mai avea loc o slujbă religioasă, defilarea oaspeţilor, un program cultural şi tradiţionalul bal al şvabilor.

Între oaspeţii se seamă care vor lua parte la manifestări se vor afla Christopf Bergner, secretar de stat în cadrul Ministerului Federal de Interne al Germaniei, o delegaţie numeroasă din Germania, condusă de Helmut Berner, Klaus Olasz – consulul Germaniei la Timişoara, etc.

Şvabii sătmăreni au ajuns în zona Sătmarului în anul 1712, în urma solicitării contelui Alexander Karoly, care dorea repopularea unor teritorii devastate de războaiele curuţilor de la începutul secolului al XVIII-lea, şi reprezintă una dintre cele mai însemnate comunităţi din judeţul nostru. Situaţi în colţul de NV al ţării, la graniţa cu Ungaria, şvabii au format 40 de comunităţi pur germane sau mixte, iar una dintre cele mai mari se află în municipiul Carei, unde trăiesc aproximativ 500 de şvabi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.