“În funcțiile de conducere ale instituțiilor este nevoie de oameni competenți și cu pregătire profesională adecvată”

”Și la Satu Mare s-a produs o întinerire a partidului atât la nivelul Organizației Județene cât și pe listele de candidați”, a declarat astăzi, 10 mai, în cadrul unei conferințe de presă senatorul social-democrat Valer Marian.

În prima parte a întâlnirii cu presa senatorul social-democrat a declarat că USL Satu Mare merge pe liste comune în 63 dintre cele 65 de unități administrativ-teritoriale din județ, excepție făcând Cămârzana și Viile Satu Mare. ”Mergem pe liste comune atât pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Satu Mare, cât și pe listele de la Consiliul Local (CL) și Consiliul Județean (CJ), dar și pentru funcția de președinte al CJ Satu Mare”, a declarat senatorul Marian.

PSD are 22 de candidați pe lista pentru CJ (din 40) și 15 candidați (din 29) pe lista pentru Consiliul Municipiului Satu Mare. De asemenea, la nivel de județ PSD pornește la bătălie cu 37 de candidați pentru funcția de primar ”și avem ca obiectiv să câștigăm 22 de Primării. În momentul de față avem 16 Primării pe care dorim să le recâștigăm și avem toate șansele să învingem și în alte localități. Un alt obiectiv, deosebit de important este câștigarea funcțiilor de primar al municipiului Satu Mare și de președinte al CJ . De asemenea, ne dorim majoritatea atât în Consiliul Municipal Satu Mare cât și în CJ.

În cadrul aceleiași conferințe de presă au fost prezenți și o parte dintre tinerii promovați pe listele de consilieri locali și Județeni din partea PSD. Este vorba despre: Darius Filip, Gabriel Leș, Ciprian Ardelean, Ioana Bran, Manuela Rogoz, Virgil Dragoș și Călin Cruceanu. ”Este vorba despre oameni competenți, cu studii aprofundate, sunt tineri care au realizat ceva până în momentul de față”, a declarat senatorul social-democrat.

În a doua parte a conferinței de presă, Valer Marian a făcut câteva referiri la anunțul primului-ministru, Victor Ponta, cu privire la numirea în funcție a directorilor pe criterii de competență și profesionalism și nu pe criterii politice. Potrivit liderului PSD Satu Mare, coaliția din care face parte (USL) ”nu dorește schimbarea directorilor PD-L cu oameni de-ai noștri, din USL. În funcțiile de conducere ale instituțiilor este nevoie de oameni competenți și cu pregătire profesională adecvată”. Cu toate acestea, senatorul social-democrat a declarat că în multe județe o parte dintre directori sunt numiți cu delegație pentru a politiza acele instituții înaintea alegerilor locale și parlamentare.”Alții însă au probleme în ceea ce privește respectarea legilor penale. Celor vizați le recomandăm și pe această cale să plece de bună voie din acele funcții. În acest sens vreau să vă spun că zilele următoare va veni la Satu Mare și noul ministru al Educației, Ioan Mang astfel că, îi recomand lui Gigel Buth să plece pentru că nu vreau să-i prezint un inspector școlar general acuzat de hărțuire sexuală și care a săvârșit câteva abuzuri grave din momentul în care a fost numit în funcția de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare”.

Senatorul PSD aduce acuzații și la adresa directorului Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Satu Mare, Dan Maier ”căruia îi recomand de asemenea, să-și găsească un alt loc de muncă, având în vedere că există indicii clare că a dat mână liberă evaziunii fiscale și deturnărilor de fonduri pentru colectarea de bani negri pentru campania electorală a PD-L. De asemenea, a săvârșit abuzuri și asupra unor subalterni ai lui din cadrul instituției. Vă dau drept exemplu pe colegul nostru Darius Filip care a fost schimbat din funcție deoarece a participat la Hora Unirii organizată de USL pe 24 ianuarie. Maier a fost atât de nătâng încât a făcut poliție politică împotriva mea și al deputatului Gheorghe Ciocan. Cu două zile înainte de moțiunea de cenzură, deși șeful său, Blejnar, a fost destituit din funcție, a transmis acestuia informații despre mine și alții. Îi recomand să meargă de perceptor fiscal la Tășnad, acolo de unde se trage, sau la Turț”.

De asemenea, Valer Marian a declarat că nu este de acord nici cu menținerea în funcția de director al APIA Satu Mare al lui Viorel Pintea ”care este cercetat de DNA pentru afaceri cu terenuri în valoare de milioane de euro. De asemenea, a acordat subvenții în mod discreționar unor reprezentanți ai PD-L care au afaceri în domeniul agriculturii și creșterii animalelor”.

Potrivit parlamentarului sătmărean au început schimbările și în cadrul Direcției Silvice Satu Mare unde funcția de director este deținută de fostul senator PSD, Sever Șter ”care și-a redobândit funcția în urma unui proces lung și anevoios. Însă în urmă cu două luni a fost chemat la București unde s-a încercat forțarea acestuia să-și semneze demisia din funcție. Nu a acceptat astfel că a plecat în concediu medical. Acum însă a revenit și l-a schimbat din funcție pe șeful Ocolului Silvic din Borlești, Vasile Bonaț, care a făcut multe defrișări de păduri trimițând material lemnos în Ungaria. Lui Ioan Mihalca, directorul adjunct al instituției îi recomandăm să-și găsească un post în Țara Oașului deoarece a închis ochii la multe defrișări de pădure în zona Tarna Mare și Turț”.

Din cele declarate de Valer Marian reiese că USL nu va accepta rămânerea în funcție nici a conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare. ”În fruntea acestei instituții dorim să fie oameni care să nu aibă de-a face cu politicul. Vrem oameni care să respecte legea atât în municipiul Satu Mare cât și în județ”.

Cu privire la numirea actualului prefect al județului Satu Mare, Cristian Sasu, în funcția de subprefect, Valer Marian a înșirat câteva argumente pentru care USL nu agreează și nu acceptă numirea acestuia în această funcție. ”Cristian Sasu a fost un membru marcant și devotat al PD-L Satu Mare care a săvârșit și el anumite abuzuri asupra unor societăți comerciale. În al doilea rând, Inspectoratul Teritorial de Muncă la care afost director a fost una dintre principalele instituții colectoare de bani pentru PD-L. Inclusiv Cristian Sasu a avut plângeri la DNA că la ordin politic a retras controale de la anumite societăți comerciale sau că a rupt procese verbale de constatare. În al treilea rând, există informații că actualul prefect a fost implicat și în mașinăria națională a campaniei de colectare de bani ale PD-L, respectiv în mașinăria care activa la Cluj în jurul fostului premier Emil Boc. Soția lui Sasu având afaceri cu soția fostului ministru al Educației, Alina Baba, originară din Satu Mare. Și în ultimul rând, nu susținem numirea acestuia în funcția de subprefect deoarece este unul dintre susținătorii și finanțatorii JDD prin finul său, George Filip, secretar executiv în cadrul PD-L Satu Mare. Nu agreez numirea acestuia în funcție și voi recurge la o interpelare parlamentară către primul ministru și îi voi prezenta câteva aspecte importante cu privire la Cristian Sasu”.

18 Comentarii la "“În funcțiile de conducere ale instituțiilor este nevoie de oameni competenți și cu pregătire profesională adecvată”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.