A venit vara: atenţie la căpuşe!


Încălzirea vremii favorizează apariţia şi răspândirea căpuşelor, implicit a bolilor transmise de aceste artropode. Prin intermediul unui comunicat de presă, Direcţia de Sănătate Publică ( DSP) Satu Mare atrage atenţia atât asupra riscurilor existente, cât şi în privinţa modalităţilor de evitare a infecţiilor.

După înţepătura de căpuşă, pericolul cel mai mare este reprezentat de apariţia meningitei cu bacteria Borrelia burgdorferi – boala Lyme, pentru care nu există vaccin, astfel că singura posibilitate de prevenire constă în profilaxia generală pentru evitarea înţepăturilor de căpuşe.

DSP menţionează că encefalita Tick–Borne, dată de virusul TBE, se poate preveni prin vaccinare, dar în România nu se comercializează acest vaccin. În anii 2006-2009, Turcia, mai ales în zonele de lângă Marea Neagră şi regiunea centrală a Anatoliei, a fost afectată de epidemia de febră hemoragică Crimeea–Congo. Această boală virală extrem de gravă apărea de obicei sub forma cazurilor izolate în ţări din Africa, Asia şi Europa de Est. Omul se poate infecta prin muşcătură de căpuşă infectată sau zdrobirea căpuşei cu mâinile neprotejate, respectiv prin expunerea directă la sângele /organele animalelor infectate. Măsurile de tratament nu dau rezultate satisfăcătoare şi nu există nici vaccin sigur şi eficient.

Persoanelor la risc, care, prin activitatea profesională frecventează locuri cu vegetaţie bogată, sau în timpul liber obişnuiesc să iasă la iarbă verde, în parcuri, fac excursii prin păduri, li se recomandă următoarele măsuri de protecţie necesare pentru evitarea înţepăturilor de căpuşe: evitarea regiunilor epidemice, mai ales a zonelor cunoscute prin abundenţa de căpuşe (tufişuri, păduri, terenuri unde trec turme de oi, capre), purtarea de îmbrăcăminte de culoare deschisă – pentru observarea mai uşoară a căpuşelor, capului şi a gâtului. Totodată, cei care străbat tufişuri şi păduri, sunt sfătuiţi să-şi tragă şosetele peste capătul liber al pantalonilor, pentru a bloca intrarea căpuşelor sub îmbrăcăminte.

Pentru a se preveni răspândirea căpuşelor, ar fi de dorit să nu se permită intrarea turmelor de oi nici măcar la periferia localităţilor, şi e recomandată aplicarea de substanţe repelente pe blana animalelor precum câinii şi pisicile, sub îndrumarea medicului veterinar.
Căpuşa se îndepărtează cu pensa, aplicată cât mai aproape de piele, prin tracţiune uşoară şi continuă, având grijă deosebită să fie scoasă din piele integral. Nu se va zdrobi corpul căpuşei în timpul îndepărtării, iar mâinile să fie protejate cu mănuşi; parazitul să nu fie atins nici de persoana care face intervenţia – cel mai bine: medicul. Nu se vor utiliza alte metode (diferite substanţe, unguente etc.) pentru a îndepărta căpuşa, deoarece pot favoriza pătrunderea agentului infecţios.

Persoanele care prezintă simptome, semne de boală în urma unei muşcături de căpuşă sau contactului cu animale, trebuie să se prezinte neapărat la medic.
În comunicatul de presă, DSP mai menţionează că, deşi nu este legată de înţepătura de căpuşe, meningita poate fi provocată şi de alţi agenţi infecţioşi, de ex. bacteria denumită comun meningococ (Neisseria meningitidis). Cel mai frecvent se întâlnesc meningococi din grupurile A, B şi C. Infecţia se răspândeşte mai ales pe cale respiratorie, şi poate da forme extrem de grave de boală, conducând în timp foarte scurt la deces sau soldându-se cu complicaţii care pot duce inclusiv la pierderea membrelor. Pentru grupul A şi C există vaccin care poate să vă ferească de o asemenea nenorocire.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.