Ziua Veteranilor de Război


Veteranii sătmăreni au marcat astăzi, 27 aprilie, în avans printr-un moment festiv data de 29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război, o zi de omagiu și de recunoaștere a meritelor deosebite ale celor care ”au îmbrăcat cămașa morții” și au participat direct la luptele pentru cucerirea și apărarea independenței, suveranității și integrității Statului Român.

La evenimentul organizat în sala de conferințe a Muzeului Județean Satu Mare au participat prefectul județului, Cristian Sasu, președintele Consiliului Județean, Csehi Arpad, cei doi vicepreședinți ai instituției, Mircea Govor și Adrian Ștef, primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, candidatul USL la funcția de primar al municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Someș” și Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare, veterani de război, văduvele veteranilor dar și elevi ai unor licee din Satu Mare.

În luarea de cuvânt, președintele Asociației Veteranilor de Război filiala Satu Mare, col. (r.) Nicolae Codreanu ”dacă în 1989, în județul Satu Mare mai erau în evidențe aproximativ 2.000 de veterani de război, la 1 aprilie 2012, nu mai trăiesc decât 132. La 1 aprilie 2011 erau în evidențele noastre 809 membri (veterani, văduve a le veteranilor), însă numărul acestora, la 1 aprilie 2012, a scăzut la 705 membri. Doar în decursul ultimului an au trecut în neființă un număr de 104 membri ai asociației”.

Codreanu a punctat și câteva dintre problemele cu care se confruntă veteranii, văduvele acestora dar și urmașii celor care au luptat pe câmpurile de bătălie. Pensiile extrem de mici și limitarea biletelor gratuite pe mijloacele de transport au fost doar câteva dintre problemele aduse în discuție de către Codreanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.