UPDATE: Sute de sătmăreni la Bursa locurilor de muncă


Bursa generală a locurilor de muncă organizată astăzi, 27 aprilie, a stârnit un viu interes în rândul sătmărenilor. Cu mult înainte de ora 09.00 sute de sătmăreni doritori să muncească s-au strâns în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, instituție care a găzduit cea de-a XII-a ediție a Bursei generale a locurilor de muncă.

La deschiderea oficială a evenimentului a fost prezent prefectul județului Satu Mare, Cristian Sasu, dar și reprezentanții instituțiilor cu care AJOFM are încheiate protocoale de colaborare precum: Agenția Județeană pentru Prestații Sociale, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul Școlar Județean, Penitenciarul Satu Mare, etc.

Potrivit aprecierilor conducerii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare, azi dimineață au venit aproximativ 500 de sătmăreni cu gândul de a-și găsi o slujbă. Cu toate acestea firmele nu prea s-au înghesuit în oferte. Și asta reiese și din statisticile instituției organizatoare deoarece din cei 152 de agenți economici contactați de către conducerea AJOFM Satu Mare nu au răspuns invitației decât o treime (49) însă ”pe lângă agenți economici mai participă și reprezentanții Centrului Militar și Inspectoratului de Poliție care își prezintă cu acest prilej oferta de școlarizare pentru anul 2012-2013. Mai trebuie să vă spun că agenții economici prezenți la bursa de astăzi oferă 443 de locuri de muncă dintre care cele mai multe sunt în domeniul confecțiilor (102). Dacă ar fi să facem o clasificare a ofertelor în funcție de domeniile de activitate, pe locul II ar fi cel al asigurărilor (92) dar se caută și muncitori în construcții (58), în industria lemnului (24) respectiv în industria mecanică și electrică (17). În afară de aceste locuri de muncă, angajatorii mai oferă și 31 de slujbe pentru cei cu studii superioare. Este vorba despre: ingineri, programatori, consilieri vânzări, inspectori de asigurări, etc.”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă directorul AJOFM Satu Mare, Gheorghe Tilibașa.

La eveniment au fost prezenți și șase deținuți aflați în custodia Penitenciarului Satu Mare, instituție cu care AJOFM Satu Mare are încheiat protocol de colaborare. Potrivit legilor în vigoare la bursa locurilor de muncă au dreptul să se prezinte deținuții care se eliberează în decurs de 90 de zile. Cu aceștia, angajatorii pot să încheie un precontract urmând să-i angajeze la muncă imediat după ce își ispășesc pedeapsa. ”Eu vreau să lucrez în construcții deoarece nu mă pricep la altceva”, a declarat unul dintre deținuți.

Ca o noutate la această ediție a bursei locurilor de muncă au fost invitate și nouă școli care au clase terminale cu profil tehnologic și profesional, fiind vorba de aproximativ 800 de elevi. ”Am invitat și reprezentantul romilor pentru a consilia persoanele acestei etnii în vederea găsirii unui loc de muncă dar nu a venit”, spune Tilibașa.
Potrivit statisticilor AJOFM Satu Mare, în județ sunt 6.525 de șomeri luați în evidență dintre care doar 1.825 sunt indemnizați.

UPDATE: 

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea AJOFM Satu Mare, la actuala ediție a Bursei locurilor de muncă au participat aproximativ 700 de persoane, din care au fost intervievate 504, iar 285 de persoane au fost selectate în vederea angajării. Mai trebuie spus că un număr de 42 de persoane au semnat în cursul zilei de astăzi contractele de angajare urmând ca de săptămâna viitoare să intre în câmpul muncii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.