Patru specialişti tineri la Oftalmologie şi Cardiologie


Personalul secţiilor Oftalmologie şi Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare a fost completat cu 4 medici tineri. Unul dintre aceştia este specialist în oftalmologie şi a venit la Satu Mare de la Spitalul Militar din Cluj Napoca, iar ceilalţi 3 sunt specialişti cardiologi şi medici cardiologi rezidenţi. Cei 4 medici tineri au fost prezentaţi vineri, 27 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de managerul Spitalului Judeţean Satu Mare – Adrian Marc, preşedintele Consiliului Judeţean – Csehi Arpad şi medicii şefi ai celor două secţii, Bagosi Paul şi Kiss Ladislau.

Se numesc Levai Lehar (medic specialist oftalmolog), Victor Orban, Carmen Şimon şi Bogdan Duţu (primii doi medici specialişti cardiologi, ultimul – medic cardiolog rezident anul IV), sunt tineri şi au preferat să lase în urmă clinicile din ţară unde şi-au desfăşurat până acum activitatea pentru a veni la Satu Mare unde secţiile Oftalmologie şi Cardiologie se confruntă de ani buni cu lipsa personalului medical de specialitate.

Potrivit celor declarate de preşedintele Csehi Arpad, deşi ambele secţii au fost dotate cu aparatura necesară, nu existau medici suficienţi. Ba mai mult, pentru multe dintre intervenţiile chirurgicale de natură oftalmologică, precum dezlipirile de retină, sătmărenii au fost nevoiţi să apeleze la clinicile universitare din ţară. Acum, situaţia s-a rezolvat în bună măsură, iar perspectiva este mai mult decât favorabilă.

Levai Lehar, medicul specialist care completează echipa secţiei Oftalmologie, a venit la Satu Mare de la Spitalul Militar din Cluj Napoca, iar prezenţa acestuia în cadrul Spitalului Judeţean reprezintă şi va reprezenta pentru suferinzii de diabet un colac de salvare, deoarece medicul de doar 31 ani operează, între altele, dezlipirile de retină.

În anul 2011, pentru dotarea cu aparatură a secţiei Oftalmologie, Consiliul Judeţean Satu Mare şi Ministerul Sănătăţii au alocat 284.000 lei, iar în acest an suma alocată se cifrează la 50.000 euro alocaţi de Consiliul Judeţean cu prilejul şedinţei de la începutul acestei săptămâni.

În ceea ce priveşte secţia Cardiologie, anul trecut suma alocată de Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii pentru dotări a fost de 277.000 lei, iar în acest an Ministerul Sănătăţii a alocat deja 360.000 lei.

Pe lângă intervenţiile chirurgicale care vor putea fi efectuate de-acum şi la Satu Mare, medicii specialişti ai secţiei Oftalmologie împreună cu cei ai Centrului Diabetic Judeţean au iniţiat şi derulează o campanie de monitorizare a diabeticilor din judeţ, prin evaluarea pe rând a acestora în scopul depistării afecţiunilor de natură oftalmologică, specifice persoanelor cu diabet.
În privinţa secţiei Cardiologie, managerul Adrian Marc şi preşedintele Csehi Arpad au afirmat că şi în continuare se va pune un accent deosebit în scopul dezvoltării acesteia, respectiv a unui departament de chirurgie vasculară şi a unităţii de coronarieni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.