Conform unui studiu – 76% dintre sătmăreni sunt supraponderali sau obezi


În proporţie de 76% populaţia judeţului Satu Mare este afectată de suprapondere sau obezitate de diferite grade, 34% suferă de hipertensiune arterială, iar 9% are diabet zaharat. Acestea sunt principalele rezultate ale studiului (click aici pentru a vedea studiul complet) privind evaluarea riscului bolilor cardiovasculare în rândul populației judeţului Satu Mare, efectuat cu sprijinul Consiliului Judeţean la iniţiativa medicului Szilagyi Iosif, directorul Centrului Diabetic Judeţean(CDJ). Rezultatele studiului au fost prezentate miercuri, 11 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de Csehi Arpad – preşedintele Consiliului Judeţean – şi medicul Szilagyi Iosif – şeful CDJ.

Studiul a fost realizat în intervalul noiembrie 2011 – februarie 2012, prin examinarea a 4.150 persoane care s-au prezentat benevol, lotul fiind considerat semnificativ d.p.d.v. statistic pentru populaţia judeţului. Parametrii somatici luaţi în considerare au fost înălţimea, greutatea, circumferinţa abdominală, indicele de masă corporală, tensiunea arterială, fumatul, antecedentele personale patologice şi celr hedero-colateralr. De asemenea, au fost evaluaţi parametrii biologici precum glicemia, colesterolul total, colesterolul LDL, respectiv HDL, şi trigliceridele. Totodată, studiul a fost realizat pe subiecţi reprezentativi pentru populaţia activă, cu menţiunea că acestea sunt persoanele în cazul cărora intervenţiile ulterioare sunt eficiente.

În prezentarea făcută, medicul Szeligayi Iosif a semnalat principalele aspecte rezultate în urma efectuării studiului. Astfel, s-a constatat că o creştere bruscă a cazurilor de hipertensiune arterială se înregistrează la persoanele de 45 ani, în timp ce 50% dintre cele cu vârste între 60-64 ani suferă de această afecţiune. În privinţa persoanelor cu valori crescute ale colesterolului, s-a constatat că 50% din populaţia judeţului este afectată, cele  mai crescute valori fiind înregistrate în municipiul Carei, în timp ce valorile cele mai ridicate ale trigliceridelor au fost constatate în oraşul Tăşnad. În ceea ce priveşte diabetul zaharat, medicul Szilagyi Iosif a precizat că de această afecţiune suferă aproximativ 9% din populaţia judeţului Satu Mare, ponderea cea mai mare fiind înregistrată în rândul bărbaţilor. Cu toate acestea, rezultatele nu sunt alarmante, dacă sunt încadrate cu normele prevăzute de Uniunea Europeană.

Situaţia cea mai gravă s-a constatat în urma centralizării datelor studiului referitoare la suprasponderalitate şi obezitate. Astfel, circa 40% din populaţia judeţului este supraponderală şi aproximativ acelaşi procent este reprezentat de persoanele afectate de obezitate. În urma centralizării datelor referitoare la cele două categorii, a rezultat că 76% din populaţia judeţului este supraponderală sau suferă de obezitate de diferite grade. Pe de altă parte, s-a făcut referire şi la numărul mare de fumători din judeţul Satu Mare, fiind menţionate în această privinţă 20 de procente.

“Deşi rezultatele nu sunt optimiste, realizarea studiului reprezintă un început, în condiţiile în care s-a pornit de la o realitate cât se poate de cruntă: județul Satu Mare se situează pe ultimul loc în țară în privința speranței medii de viață, iar cauzele sunt determinate în primul rând de incidența bolilor aparatului circulator. Deoarece la nivel de județ n-a existat o situație certă a stării de sănătate a populației în ceea ce privește riscurile de îmbolnăvire care nu sunt influențate de bagajul genetic sau vârstă, iar fără o strategie de prevenție speranța de viață ar putea scădea și mai mult, Consiliului Județean a decis acordarea unui sprijin financiar în această privinţă” – a precizat medicul Szilgyi Iosif.

Pe de altă parte, preşedintele Csehi Arpad a precizat că studiul este primul de acest fel realizat la nivel naţional şi că rezultatele acestuia reprezintă motivul care justifică începerea luptei pentru viaţă începând cu perioada următoare. “Prin intermediul unui program comun, cu sprijinul medicilor de familie vom începe monitorizarea persoanelor identificate cu afecţiunile menţionate” – a declarat Csehi Arpad.

Până atunci, recomandările de care trebuie să ţină cont cetăţenii sunt cu referire la controlul greutăţii – prin mişcare şi alimentaţie corespunzătoare – introducerea mişcării în şcoli şi grădiniţe, sporirea atenţiei în privinţa proveninenţei şi calităţii alimentelor consumate, creşterea ponderii consumului de  produse vegetale în defavoarea cărnii,a grăsimilor şi dulciurilor, controlul tensiunii arteriale, investigarea şi controlul dislipidemiei cu atenţie mărită la cei cu antecedente familiale, suprimarea fumatului, respectiv screeningul diabetului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.