Concurs pentru posturile vacante la ISJ: elevi puţini, profesori mulţi anjajaţi temporar


La sfrşitul săptămânii trecute Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Satu Mare a afişat lista cu posturile didactice vacante respectiv rezervate pentru ocupare prin concurs. Depunerea dosarelor de către candidaţi (inclusiv de către absolvenţii 2012) a început luni, 2 aprilie, şi se va încheia în 12 aprilie.

Potrivit evidenţelor ISJ, în judeţul Satu Mare sunt scoase la concurs 711 posturi didactice vacante, respectiv rezervate, publicate pentru a fi ocupate prin concurs. Dintre acestea 463 sunt posturi / catedre întregi, iar 248 sunt catedre incomplete (fracţiuni de normă). Din cele 463 posturi didactice vacante întregi, 128 sunt pentru angajare cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată (titularizabile), iar 335 sunt pentru angajare cu contract de muncă pe perioadă determinată (netitularizabile). Dintre acestea, 92 sunt rezervate, celelalte 243 fiind posturi cu viabilitate mai mică de 4 ani. Gigel Buth, inspectorul şcolar general spune că numărul mare de posturi pentru angajare pe perioadă determinată este influenţat de numărul mic al elevilor, condiţii în care directorii unităţilor de învăţământ nu le pot asigura continuitatea activităţii pentru o perioadă mai lungă. Din aceleaşi motive, şi calitatea actului de învăţământ, lasă mult de dorit. În acelaşi context, inspectorul general Gigel Buth arată cu degetul înspre absolvenţii care intră în sistemul de învăţământ foarte slab pregătiţi.

La nivelul judeţului Satu Mare concursurile de ocupare a posturilor didactice vacante /rezervate se vor desfăşura în 54 de unităţi centre de concurs. Dintre acestea, 28 sunt unităţi care organizează concurs în mod independent (doar unitatea respectivă), iar 26 sunt centre de concurs în care s-au asociat cel puţin două unităţi de învăţământ. De remarcat că un centru de concurs independent este la o unitate de învăţământ particular, respectiv Şcoala Postliceală “Vasile Goldiş” Satu Mare, care a ales să-şi ocupe posturile în conformitate cu OMECTS 5560/2011, ca şi unităţile de învăţământ de stat, ştiut fiind faptul că unităţile de învăţământ particular mai pot folosi pentru anul şcolar 2012-2013 (ultima data) vechea metodologie de concurs valabilă pentru unităţile de învăţământ particular.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.