USL Satu Mare pregătită pentru alegeri

USL Satu Mare au definitivat listele de candidaţi pentru toate cele 65 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. Anunţul a fost făcut astăzi, 1 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul PNL Satu Mare.

La întâlnirea cu presa au fost prezenţi cei doi copreşedinţi ai USL Satu Mare, senatorul social-democrat Valer Marian şi Ovidiu Silaghi, candidatul USL la funcţia de primar al municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, candidatul USL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef şi preşedintele interimar al PC Satu Mare, Cristian Smadu.

Potrivit celor declarate de Valer Marian, forurile superioare ale PSD şi PNL au aprobat ponderea şi ordinea pe liste a candidaţilor care vor intra în bătălia electorală pentru alegerile locale din 10 iunie. Astfel, pentru CJ ponderea pe lista consilierilor este de 8 la 6 în favoarea PSD iar la Consiliul Local de 5 la 3, tot în favoarea social-democraţilor. De asemenea, 37 dintre cele 65 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului vor avea candidaţi PSD pentru funcţiile de primar iar restul de 28, candidaţi din partea PNL şi PC. “În momentul de faţă noi avem un număr de 16 primari în funcţie, iar PNL are 9. Vreau să vă spun că acolo unde avem primari în funcţie aceştia urmează să candideze şi pentru un nou mandat”, a declarat senatorul social-democrat.

Copreşedintele USL Satu Mare, Valer Marian, a făcut referire şi la rezultatele sondajelor de opinie, declarând că se observă o creştere a USL la nivel naţional dar şi la nivel local (judeţul Satu Mare), în timp ce PD-L a scăzut în preferinţele electoratului sub 15%. Potrivit celor declarate de Marian, sondajele făcute la nivel local arată că cei doi candidaţi ai USL, dr. Dorel Coica şi Adrian Ştef sunt foarte bine poziţionaţi. “Mai mult decât atât, rezultatele sondajelor comandate de UDMR arată că dr. Dorel Coica îl depăşeşte în preferinţele sătmărenilor pe actualul primar, Iuliu Ilyes, cu 8%. La CJ scorul este destul de strâns. Pe cei doi candidaţi, actualul preşedinte Csehi Arpad şi candidatul nostru îi despart doar câteva procente, iar la nivel de municipiu Satu Mare, Adrian Ştef îl depăşeşte pe Csehi Arpad”, a declarat Valer Marian. Sondajele de opinie nu sunt însă favorabile potenţialilor candidaţi din partea PD-L pentru funcţiile de primar al municipiului Satu Mare şi cel de preşedinte al CJ. Astfel, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare, unul dintre pontenţialii candidaţi la funcţia de primar al oraşului, reşedinţă de judeţ, are un scor de 6% în sondajele de opinie, de vreme ce Radu Giurcă, posibilul candidat al PD-L la funcţia de preşedinte al CJ, întruneşte doar 9,6% în sondaje.

În altă ordine de idei Valer Marian mai spune că şase dintre cei 11 primari ai PD-L din judeţul Satu Mare, doresc să treacă la PSD sau la PNL. “Nu le vom închide uşa dar vom analiza fiecare caz în parte. O parte sunt oameni oneşti, dar cel puţin despre unul dintre ei ştiu că nu este dorit în PSD şi cred că nici în PNL”. În cele din urmă, senatorul Valer Marian a declarat că cel nedorit ar fi primarul din Medieşu Aurit (Gheorghe Robaş).

În perioada următoare USL Satu Mare are în vedere organizarea unei suite de acţiuni. Asfel, în intervalul 28-29 aprilie, vor avea loc “Zilele Tinereţii la Satu Mare”, după care urmează “Sâmbra Oilor”, sărbătorită pe 6 mai. Tot în luna mai va fi sărbătorită şi “Ziua taţilor”, urmată apoi de “Ziua internaţională a copilului”, pe 1 iunie.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Valer Marian a anunţat că joi, 29 martie, prefectul judeţului Satu Mare, Radu Giurcă şi-a înaintat demisia către Ministerul Administraţiei şi Internelor, deoarece se pregăteşte să candideze pentru funcţia de preşedinte al CJ. De asemenea, pentru ocuparea acestei funcţii au fost înaintate două dosare şi anume cel al actualului şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare, Valentin Breban şi cel al directorului Gărzii de Mediu Satu Mare, Gabriel Preda. “Înaintarea celor două dosare a provocat nemulţumiri deoarece ar mai exista cel puţin patru aspiranţi la funcţia de prefect. Este vorba despre foştii subprefecţi Samuil Ţânţaş şi Alin Dan, candidatul din 2008 al PD-L Satu Mare la Senat, omul de afaceri Petre Mureşan şi fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Ioan Tibil”, a declarat senatorul sătmărean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.