Primar de: Negreşti Oaş


Sătmăreanul:
Domnule primar Nicolae Bura, deşi sunteţi bine cunoscut în judeţ şi în afara acestuia, prezentaţi-ne vă rugăm câteva date biografice.
Nicolae Bura: M-am născut în 10 decembrie1950, în comuna Gherţa Mică, unde am copilărit şi am urmat cursurile şcolii generale, după care am urmat cursurile Şcolii Profesionale de Meserii Satu Mare, iar apoi cursurile Liceului nr.2 din acelaşi oraş, unde mi-am şi desfăşurat activitatea profesională şi publică până în 1987 când m-am mutat în Negreşti-Oaş ,oraşul meu de suflet unde locuiesc şi în prezent cu familia. Între timp am absolvit Universitatea de Ştiinţe Sociale şi Politice Bucureşti, devenind economist de profesie, iar apoi am absolvit o serie de cursuri de pregătire profesională, inclusiv un curs post universitar de finanţe bănci la Universitatea Babeş –Bolyai Cluj -Napoca, apoi şi masteratul în domeniul Dreptului Administrativ la Universitatea Vasile Goldiş Arad. Sunt căsătorit din 1974, am doua fiice căsătorite şi trei nepoţei, iată de ce gândesc – iar uneori şi spun – că familia a fost şi rămâne cel mai frumos şi important lucru din viaţa mea.

Sătmăreanul: Enumerarea şcolilor şi a cursurilor absolvite îmi dă senzaţia că mai tot timpul aţi studiat. Cum s-a împăcat studiul permanent cu ocupaţia de primar şi alte funcţii publice, o lungă perioadă fiind unul dintre cei mai longevivi primari din judeţ şi chiar din ţară ?
Nicolae Bura: Orice activitate, daca vrei să o faci temeinic şi competent, presupune un permanent efort pentru pregătire şi perfecţionare. Am lucrat cea mai mare parte a vieţii mele cu oamenii şi, de ce nu, pentru oameni, şi pot să spun că nu mi-e ruşine de ceea ce am făcut .Am devenit primar al oraşului Negreşti Oaş în anul 1987şi de atunci, cu unele întreruperi – respectiv,1990-1996, când am lucrat ca director al Filialei Negreşti Oaş a ”ASIROM, ’şi 2000-2004 – când am fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare – am fost mereu reales primar al oraşului. Iată de ce pot spune că o bună parte din viaţa şi activitatea mea s-au împletit cu cea a negreştenilor şi turenilor, a oraşului Negreşti Oaş. Practic am răspuns de destinele oraşului timp de peste 14 ani şi, fără falsă modestie, spun că multe lucruri care s-au realizat în oraş sunt legate de activitatea mea şi a colaboratorilor mei în decursul anilor. Spre marea mea satisfacţie, sunt printre primarii de oraşe din ţară cu cel mai mare număr de mandate. Bucuria este cu atât mai mare cu cât, în mai multe rânduri am fost gratulat cu diplome şi titluri, iar de curând am primit brevetul şi distinctia de ’’ Cel mai activ primar de oraţ din România în mandatul 2008-2012”, acordat de Asociaţia Oraşelor din România.

Sătmăreanul: În ce măsură vă doriţi să continuaţi activitatea de primar?
Nicolae Bura: Consider că a fi primar este o mândrie, dar şi o mare responsabilitate. În toţi aceşti ani cât am fost primar al oraşului m-am străduit să mă călăuzesc după un principiu care mi l-am asumat, respectiv că dimensiunea existenţei unui om este ceea ce lasă în urma sa„ iar din acest punct de vedere las în urmă multe lucruri care sunt legate de activitatea mea în oraş, dar şi în viaţa mea personală. Fără îndoială că a fi primar cu adevărat înseamnă să fii un om corect, comunicativ, un bun organizator şi strategic aplecart nevoilor oamenilor şi comunităţii. Nu este uşor să renunţi la ceea ce ai făcut ani de zile, la colaboratori, la comunitatea în slujba căreia ai fost o lungă perioadă de timp, dar vine o vreme când este bine să te retragi dintr-o funcţie pentru as lăsa loc de afirmare şi pentru alţii. Însă, indiferent unde voi fi în viitor, sufletul meu va rămâne alături de oraş şi locuitorii săi. Foarte multă lume mă întreabă – şi chiar îmi reproşează – uneori chiar cu îngrijorare pentru ceea ce va urma, de ce nu mai doresc să candidez. Am ales acest moment pentru a renunţa întrucât am avut grijă ca primarul care va veni să aibă parte de un mare număr de proiecte a căror valoare depăşeşte 30 milioane euro, respectiv circa 130 miliarde lei vechi, ceea ce reprezintă aproximativ capacitatea de investiţii din bugetul propriu al oraşului în aproape 100 de ani, promovând proiecte cofinanţate din fonduri europene şi guvernamentale, ele urmând a se derula în 3-4 ani şi fiind cel mai mare volum de investiţii din istoria oraşului. Aceste proiecte vizează modernizări de străzi, un Centru de Afaceri, un Centru pentru Persoanele Vârstnice, reţele de apă şi canalizare, finalizarea lucrărilor în zona turistică Luna Şes, etc. Sper sincer ca viitorul primar să aibă capacitatea necesară să ducă aceste proiecte la bun sfârşit, spre binele oraşului.

Sătmăreanul: Ce credeţi că a fost cel mai dificil: să fiţi primar peste Negreşti Oaş primarul oşenilor?
Nicolae Bura: Fără îndoială că este extrem de dificil să fii primar peste oşeni, de aceea m-am considerat întotdeauna un primar pentru oşeni. Cred că şi acesta este un secret al dăinuirii ca primar, să fii om între oameni şi pentru oameni.

Sătmăreanul: Care consideraţi că sunt cele mai importante obiective realizate de când sunteţi primarul oraşului Negreşti Oaş?
Nicolae Bura: Este greu ca in spaţiul pe care îl avem la dispoziţie să înşir toate obiectivele importante, ele fiind multe. Am să enumăr în trecere câteva: sute de apartamente, modernizarea unui insemnat număr de stăazi, circa 30 km de canalizare menajeră şi pluvială, Staţia de Epurare, aducerea gazului metan în oraş, Spitalul Orăşenesc. două săli de sport, realizarea unor edificii religioase, ample investiţii în şcoli şi în domeniul culturii şi, nu în ultimă instanţă, promovarea proiectelor noi despre care am vorbit. Iata doar câteva, care, într-o măsură mai mare sau mai mică, mi se datoreaza mie şi colaboratorilor mei în decursul anilor.

Sătmăreanul: Care au fost dificultăţile ce v-au dat cele mai multe bătăi de cap ca primar?
Nicolae Bura: Constrângerile de ordin bugetar, imobilizmul unor colaboratori dar şi lipsa de autonomie, au constituit motive de frământări şi de multe ori piedici în realizarea unor obiective şi în activitate în general. În acelaşi timp, cred că atitudinea unor cetăţeni faţă de autoritatea publică şi lipsa de educaţie civică au de asemenea un rol negativ în derularea activiăţii, însă pot să spun că majoritatea cetăţenilor din oraş mi-au fost buni parteneri şi m-au sprijinit în activitate.

Sătmăreanul: Aţi fost şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, o legislatură. Care sunt principalele obiective care se leagă de numele şi activitatea dumneavoastră din acea perioadă?
Dacă aţi ocupa din nou aceeaşi funcţie, pentru ce aţi interveni cu prioritate?
Nicolae Bura: Este greu să-mi asum singur obiective realizate în acea perioadă, întrucât ele au fost rodul muncii comune cu colaboratorii mei, dar pot să spun că, având în responsabilitate domeniul investiţiilor şi dezvoltării în judeţ, am realizat primul Program de Dezvoltare al judeţului pe 10-12 ani, apoi au fost realizate o serie de lucrări de investiţii în domeniul alimentarii cu apă, prevenirea alunecărilor de teren, promovarea unor proiecte cu finanţare din fonduri europene – cum ar fi valorificarea apei termale la Tăşnad şi Beltiug, aşazisa autostradă a Ţării Oaşului, respectiv drumul Negreşti Oaş-Turţ, Punctul de Trecere a Frontierei Urziceni, reabilitări de străzi, modernizarea Aeroportului Satu Mare. Am reuşit să promovez proiectul „Dezvolatrea zonei turistice Luna Ses”, reabilitarea drumului Tur-Valea Măriei-Vama şi multe altele. Fără îndoială, ar trebui ca priorităţile Consiliului Judeţean în viitor să fie infrastructura judeţeană rutieră, sănătatea şi învăţământul, dezvoltarea turismului prin o mai bună valorificare a resurselor de apă termală şi a turismului montan oferite de zonele Oaş şi Codru.

Sătmăreanul: V-aţi îmbogăţit de când sunteţi primarul Negreştiului? Cu ce avere aţi pornit şi ce aveţi acum?
Nicolae Bura: Alături de familie, cea mai mare bogăţie acumulată este experienţa în munca cu oamenii, dezvoltarea abilităţilor de a deosebi omul bun de omul rău, omul leneş de omul harnic, omul cinstit de omul necinstit şi, de ce nu, experienţa în administraţia publică. Din punct de vedere material, nu am fost şi nu sunt un om bogat, sunt un om care, datorită muncii are ceea ce este necesar pentru mine şi familia mea. Când am devenit primar, aveam o casă – în care locuiesc şi acum, iar după 20 de ani am reuşit să-mi construiesc o căsuţă de vacanţă la Tăşnad şi, în limita posibilităţilor, mi-am sprijinit copiii. Am avut două maşini modeste, iar la ora actuală am tot două, una fiind dintre cele două de la început. Cred sincer că teoria care circulă din păcate foarte des, că de pe urma funcţiei de primar te îmbogăţeşti, nu se confirmă la majoritatea primarilor.Cei care cred acest lucru se înşală, iar pe cei care ar dori să devină primari pentru pentru a se îmbogăţi îi sfătuiesc să renunţe.

Sătmăreanul: Aveţi hobby-uri, preocupări mai speciale?
Nicolae Bura: Nu neaparat ca hobby, dar ca preocupare în limita timpului liber, îmi place să citesc şi să fac sport -tenis de câmp în special.

Sătmăreanul: Nu veţi candida din nou pentru Primăria Negreştiului.Totuşi, ce veţi face în viitor ?
Nicolae Bura: Fără îndoială mai am câţiva ani până la pensie şi nu am de gând să mă retrag din viaţa publică. Sunt convins că se va afla cine să valorifice capacitatea şi experienţa mea politică şi administrativă. Sunt atâtea domenii în care pot să-mi desfăşor activitatea în viitor, de altfel am şi oferte în sensul acesta. Cred sincer că şi în viitor voi fi util şi voi sprijini oraşul, dacă voi fi solicitat, indiferent de locul unde voi fi.

Sătmăreanul: Veţi pleca la Bucureşti?
Nicolae Bura: Nu ştiu. Este prematur să discutăm despre asta acum. Sunt mai multe variante .

Sătmăreanul: Ce le doriţi locuitorilor Negreştiului cu prilejul sărbătorilor de Paşti?
Nicolae Bura: Adresez tuturor negreştenilor şi turenilor, dar şi cititorilor dumneavoastră, ca Învierea Domnului nostru Isus Cristos să le aducă bucurii, sănătate, pace şi linişte sufletească, putere pentru a depăşi greutăţile cu care cei mai mulţi dintre noi ne confruntăm în această perioadă. Petrecere frumoasă alături de cei dragi, cu gânduri bune pentru cei plecaţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.