Împrumut de 20.000.000 lei aprobat de consilierii locali


Cele două proiecte de hotărâre datorită cărora şedinţa Consiliului Local Satu Mare de azi, 29 martie se anunţa una furtunoasă, au fost retrase de pe ordinea de zi la propunerea primarului Iuliu Ilyes. Este vorba despre aprobarea actului adiţional la contractul cu SC Florisal SA pentru gestionarea serviciilor publice de salubrizare în municipiu, respectiv aprobarea tarifului pentru colectarea, transportul şi neutralizarea deşeurilor de origine animală de pe raza municipiului Satu Mare. Pe de altă parte, în şedinţa de joi, consilierii municipali au aprobat amânarea a două proiecte de hotărâre şi au votat în bloc pentru validarea unui nou consilier UDMR, în locul lui Turos Lorand.

Babos Tiberiu, noul consilier UDMR

Ca urmare a demisiei din Consiliul Local Satu Mare a consilierului Turos Lorand, care a fost acceptat ca membru al CNA, în locul acestuia a fost validat şi a depus jurământul, cu prilejul şedinţei de joi, Babos Tiberiu. Noul consilier UDMR este economist şi este proprietarul SC Infocenter SRL Satu Mare una dintre cele mai mari si mai longevive firme de IT din judeţ.

Credit pentru implementarea unor proiecte externe

Consilierii municipali au aprobat proiectul de hotărâre privind contractarea de către municipiul Satu Mare a unei finanţări rambursabile interne în valoare de până la 20.000.000 lei, cu o maturitate de maxim 20 ani, cu perioadă de tragere şi cu graţie de maxim 48 luni. Potrivit expunerii de motive ataşate proiectului de hotărâre, municipiul Satu Mare a avut şansa ca în acest an să-i fie semnate un număr de patru proiecte cu finanţare externă nerambursabilă, respectiv să aibă în curs de semnare un număr de trei proiecte, a căror implementare va începe în cursul anului 2012, la care se adaugă două proiecte mari cu finanţare externă nerambursabilă iniţiate în anii anteriori, precum şi alte trei proiecte din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră dintre care la unul a început implementarea, iar două sunt în aşteptarea semnării. Pentru derularea acestor proiecte, avansurile acordate sunt la nivel de 5% din cheltuielile aferente proiectelor, iar plata contravalorii lucrărilor executate se face iniţial din bugetul local, urmând ca într-o anumită perioadă de timp (aproximativ 3-6 luni) să se obţină rambursarea sumelor reprezentând contribuţia Uniunii Europene, creându-se astfel decalaje între momentul plăţii şi momentul încasării fondurilor externe nerambursabile. Deoarece sumele necesare implementării proiectelor la termenele impuse prin contractele de finanţare sunt foarte mari, iar bugetul municipiului Satu Mare nu este în măsură să susţină aceste cheltuieli, executivul a propus, iar consilierii au aprobat, aprobarea contractării de către municipiul Satu Mare a unei finanţări rambursabile interne în valoare de până la 20.000.000 lei, cu o maturitate de maxim 20 ani, cu perioadă de tragere şi cu graţie de maxim 48 luni.

200 lei, taxa pentru restituirea căruţelor confiscate

În cadrul şedinţei de joi a fost aprobat şi proiectul de hotărâre privind instituirea unor sancţiuni pentru circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală în municipiul Satu Mare. Taxa de 200 lei/vehicul prevăzută pentru restituirea căruţelor confiscate, este alcătuită din 120 lei/vehicul – suma pentru activitatea de ridicare şi transport a vehiculelor cu tracţiune animală, respectiv 80 lei/vehicul pentru depozitarea acestor vehicule.

3 Comentarii la "Împrumut de 20.000.000 lei aprobat de consilierii locali"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.