Invitaţie la castelul Karolyi din Carei


În perioada 2-6 aprilie, în cadrul proiectului educațional ”Școala altfel”, elevii din unitățile de învățământ din județ și nu numai, sunt invitați să viziteze Castelul Karolyi din Carei. Anunțul a fost făcut astăzi, 23 martie, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Castelul conților Karolyi, de către directorul executiv al Direcției de Cultură Sport Carei, Bogdan Georgescu.

Elevii vor putea vizita castelul zilnic, în intervalul orar 09.00-14.00, fără a plăti vreo taxă de intrare. Potrivit celor declarate de Bogdan Georgescu directorii de școli și profesorii sunt rugați să facă programare din timp deoarece accesul la vizitarea expozițiilor este limitat la grupuri formate din maximum 30 de elevi. ”Până în prezent am primit semnale din partea unor școli din Botiz, Satu Mare, Marghita, Salonta și Carei. Pentru a veni în ajutorul celor interesați punem la dispoziție și un număr de telefon unde se pot face programările și anume: 0261-861481. Am ales intervalul 2-6 aprilie având în vedere proiectul educațional ”Școala altfel”, care se desfășoară în aceeași perioadă de timp”, a declarat Georgescu.

Pentru publicul larg castelul se va deschide la sfârșitul lunii aprilie. Ce vor putea vizita cei interesați de Castelul conților Karolyi? În primul rând ”Sala cavalerilor” și Capela aflate la parterul castelului, apoi expoziția organizată de către Muzeul Județean situată la etaj dar și expoziția de arheologie, tradiții și istorie locală.

Potrivit interlocutorului în castel își va avea sediul și Centrul Cultural Municipal Carei ”care va trebui să iasă din actualul sediu până la sfârșitul lunii aprilie și va funcționa într-o aripă a castelului”, a declarat Georgescu. Centrul de Promovare a Turismului Cultural Carei are în vedere o serie de proiecte care urmează să se materializeze în cursul acestui an. Astfel, Georgescu spune că în castel vor funcționa săli de literatură, cercuri literare dar se are în vedere organizarea și a unei cafenele literare. ”Vrem să inițiem un proiect numit ”Castelul muzical”, în cadrul căruia dorim să organizăm în fiecare vineri seara, câte un concert. Un alt proiect de-al nostru se numește ”Castelul copiilor”, unde copiii vor veni, vor asculta povești și vor viziona desene animate. Prin acest demers dorim să le oferim copiilor o alternativă la petrecerea timpului liber. Apoi, preconizăm să organizăm întâlniri dintre poeți, scriitori și cititori dar și organizarea unor tabere de muzică, unor târguri de carte și a unor simpozioane”, a spus Georgescu.

Alte proiecte deosebit de interesante au în vedere organizarea unor festivaluri medievale, gastronomice dar și a unui festival de vânătoare la care se mai adaugă și două tabere de cavalerie pentru copii. ”Una dintre sarcinile Centrului de Promovare a Turismului Cultural este de a promova Castelul din Carei și cetatea din Ardud și prin oferirea unor pachete turistice de trei zile pentru cei care doresc să viziteze aceste zone ale județului”, a declarat Georgescu.

3 Comentarii la "Invitaţie la castelul Karolyi din Carei"

 1. Cetateanul turmentat   22 martie 2012 at 8:57 pm

  Festivaluri medievale? … gastronomice? … de vanatoare? Toate astea presupun bani … nu? Oricum, ideea e buna. Sper sa nu ramana doar pe hartie.

  Răspunde
 2. Turambar   22 martie 2012 at 9:03 pm

  Hai ma, cetatene! Nu fi carcotas. Oamenii au idei, au proiecte si multe dintre ele se realizeaza. Nu mai fi atat de sceptic. Idea e laudabila iar castelul din Carei are o istorie de cateva sute de ani. Asa ca, mai asteapta si tu o tara inainte de a trage concluzii

  Răspunde
 3. Horia Mărieș   23 martie 2012 at 11:34 am

  Ne bucurăm sincer de faptul că după restaurarea Castelului, viața culturală din municipiului Carei va avea o nouă "scenă" (foarte atrăgătoare) pe care să se manifeste, se va revigora, spre beneficiul locuitorilor din Carei, dar nu numai.

  Orice idee, orice activitate culturală promovată de Directia de Cultură condusă de Bogdan Georgescu este binevenită în această etapă, oricum preferințele locuitorilor din Carei se vor cristaliza în timp.

  Nu este de neglijat nici ideea ca unele din spectacolele din cadrul Festivalului de Teatru Studenţesc SPOT, festival ce se va afla în acest an la cea de-a șasea ediţie să se desfășoare chiar în unele săli din incinta Castelului.

  Cel putin până când autoritățile locale nu vor rezolva în mod favorabil problemele legate de Teatrul de Vară și pe cele legate de Teatrul Municipal "Stefan Ruha Istvan" din Carei.

  Răspunde

Scrie un comentariu