Many Gyenes -campionul sătmărenilor


Născut în 3 martie 1984, sătmăreanul Emanul Gyenes este binecunoscut nu doar pentru împătimiţii sportului. Performanţele obţinute ca pilot de enduro, l-au clasat definitiv în rândul românilor care au adus faimă ţării noastre, ultima dintre acestea fiind poziţionarea pe locul XVII în ierarhia finală a Raliului Dakar, totodată el fiind şi cel mai bun la clasa Maraton. În cele ce urmează vă propunem un interviu cu Emanuel Gyenes, prin intermediul căruia aveţi ocazia să-l cunoaşteţi şi altfel pe Mani, aşa cum i se mai spune.

Sătmăreanul: Cum a început pasiunea ta pentru motoare?
Emanuel Gyenes: De mic mi-a plăcut foarte mult sportul şi urmăream cu sufletul la gură la televizor emisiunile de gen, în special acelea cu motoare. Am început cu bicicleta şi parcurgeam zilnic zeci de km, cred că de aici mi se trage. La 12 ani am urcat pentru prima dată pe un scuter, care era al unui prieten, şi ghinionul a făcut să mă opresc din prima într-un copac. Scuterul s-a distrus, iar părinţii mei au trebuit să plătească pagubele. Mai târziu, la 16 ani, am primit prima mea motocicletă, care nu era nici pe departe pentru concursuri, circulam cu ea pe câmp, pentru amuzament. De fapt, atunci nici nu m-am gândit că aş putea să devin pilot, tot ce-mi doream era să am o motocicletă tare, visam la un KTM. În cele din urmă, la 18 ani, cu ajutorul lui Silvester Zsolt mi-am îndeplinit visul: mi-am cumpărat o motocicletă KTM de 125 cmc. De atunci am început să particip la competiţiile de enduro în România, iar la Raiul Dakar nici măcar nu mă gândeam că voi ajunge vreodată.

Sătmăreanul: Când ai participat la Raliul Dakar, ai fost vreodată tentat să renunţi? Să-ţi spui:gata, nu merg mai departe, m-am săturat!?
Emanuel Gyenes: Nu m-am gândit niciodată să renunţ! În schimb, în 2007, când am participat pentru prima dată la Raliul Dakar, mi-am spus că dacă reuşesc să-l duc până la capăt,altădată n-am să mai particip. Însă, aşa cum se întâmplă după ce trec greutăţile, am uitat cât de dificil a fost şi abia am aşteptat să particip din nou…

Sătmăreanul: Cum este Emanuel Gyenes dincolo de pasiunea pentru motoare şi competiţiile de enduro? Ce-ţi place să faci? Ce-ţi displace?
Emanuel Gyenes: Îmi place să stau cu prietenii, să circul mult cu bicicleta, îmi place muntele, nicidecum marea! Dar, trebuie să spun că orice aş face pentru că-mi place, trebuie să aibă legătura cu mişcarea, nu pot să stau locului. Ce-mi mai displace Să circul pe jos! Trebuie să mă deplasez ori pe două, ori pe patru roţi!

Sătmăreanul: Ce alte talente mai ai? Te pricepi să găteşti, de exemplu?
Emanuel Gyenes: (râde) Sunt antitalent total în bucătărie! Habar nu am să gătesc! De fapt, nici să mănânc nu-mi place şi consider pierdere de vreme statul la masă. Apoi, la fel ca atunci când eram copil, şi acum sunt un mofturos la mâncare, ceea ce o necăjeşte foarte tare pe bunica mea, deoarece crede că nu e bun ceea ce găteşte, deşi mereu îmi pregăteşte doar ceea ce ştie că-mi place.

Sătmăreanul: Îţi plac cluburile, cinematograful, discotecile?
Emanuel Gyenes: Când aveam 20-22 ani, în fiecare week end eram în club sau discotecă. Acum merg doar foarte rar şi o fac ca şi când m-ar forţa cineva. Filmele…am văzut foarte puţine filme, nu am răbdare să urmăresc un film în întregime, iar la televizor urmăresc doar emisiunile şi programele de sport.

Sătmăreanul: Cu dragostea cum stai?
Emanuel Gyenes: De 4 ani am o relaţie serioasă şi, pentru că de la bun început i-am spus iubitei mele care e viaţa mea, m-a înţeles. Nu ştiu cum ar fi decurs o relaţie cu o fată care să nu-mi înţeleagă pasiunea pentru motoare…

Sătmăreanul: Cum s-a schimbat viaţa ta de când ai devenit celebru?
Emanuel Gyenes: Viaţa mea s-a schimbat în bine, trebuie să recunosc. Am devenit cunoscut şi asta mă ajută de foarte multe ori, ceea ce nu pot să spun că-mi displace, deoarece îmi rezolv şi problemele mult mai uşor.

Sătmăreanul: Spuneai că nu-ţi place să circuli pe jos. Cu ce te deplasezi prin oraş?
Emanuel Gyenes: Cu bicicleta şi cu maşina! Şi trebuie să recunosc că îmi place viteza! Bine, în oraş circul prudent, dar în afara localităţii apăs pedala de acceleraţie cât pot. Însă, nu mai mult de cât să simt că aş putea scăpa controlul.

Sătmăreanul: De ce îţi este teamă cel mai tare?
Emanuel Gyenes: În prezent, am doi sponsori puternici şi importanţi care mă susţin, Vectra şi Autonet. Mi-e teamă să nu renunţe vreunul la a mă mai susţine, deoarece nu e simplu deloc să găseşti sponsori care să aibă şi potenţial şi să-ţi înţeleagă cu adevărat pasiunea.

Sătmăreanul: Ce urmează pentru pilotul de enduro Emanuel Gyenes?
Emanuel Gyenes: La începutul lunii aprilie voi participa, la Braşov, la începerea campionatului naţional de enduro, care se încheie în luna octombrie. Tot în luna aprile începe şi campionatul naţional de endurocross, la care voi participa, de asemenea. Până atunci, mă antrenez puternic la sală, pentru condiţie fizică, şi abia aştept vremea frumoasă ca să pot să mă antrenez cu motocicleta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.