Poştaşii sătmăreni au protestat în stradă


“Nu vrem să fim umiliţi, noi suntem poştaşi cinstiţi”! – aceasta a fost lozinca scandată non stop timp de o oră, vineri, 16 martie, de cei aproximativ 100 factori poştali sătmăreni, cu prilejul unei acţiuni de protest organizate între orele 9:00-10:00 în faţa Palatului Administrativ.

Acţiunea de protest, organizată de filiala judeţeană Satu Mare a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România , a avut drept scop atragerea atenţiei opiniei publice şi reprezentanţilor instituţiilor statului cu privire la faptul că Poşta Română se îndreaptă spre faliment sigur.

Nemulţumirile factorilor poştali au fost expuse de liderul lindical Tripon Trandafir, în cadrul întâlnirii cu prefectul Radu Giurcă, la care a participat şi Radu Nicoară, directorul Oficiului Judeţean de Poştă Satu Mare. Tripon Trandafir a arătat că principalele nemulţumiri ale factorilor poştali sunt diminuarea cu 12% a salariilor şi decizia privind prelungirea perioade de diminuare, de la sfârşitul anului trecut până la sfârşitul lunii iunie a.c. În condiţiile în care, în Compania Poşta Română salariul mediu este de 1.100 lei, mai mic în prezent cu cele 12 procente amputate de conducerea companiei.
O altă nemulţumire este legată de desfiinţarea subunităţilor, mai precis a 30 din cele 120 din judeţul Satu Mare, măsură care se răsfrânge în special asupra factorilor poştali din mediul rural, care au de parcurs distanţe foarte mari.
Blocarea posturilor, a fost o altă problemă semnalată atât de liderul sindical Tripon Trandafir cât şi de directorul Radu Nicoară. Aceştia au arătat că, din cauza celor două etape de reorganizare care au avut loc anul trecut, în locul factorilor poştali care se pensionează sau au plecat după prezentarea demisiei, angajarea altora nu este posibilă. În aceste condiţii, în cel mai scurt timp este prevăzută sistarea activităţii subunităţilor din Turţ, Bixad şi Foieni, unde, din motivele menţionate, un număr foarte mare de localnici este deservit de câte un singur factor poştal care face faţă cu dificultate. Legat de acest aspect, directorul Radu Nicoară a afirmat că situaţia şi nemulţumirile angajaţilor din cadrul Oficiului Judeţean de Poştă Satu Mare au fost semnalate în repetate rânduri conducerii Companiei Poşta Română, dar lipsa totală de comunicare şi-a spus cuvântul, astfel că angajarea de personal nu este posibilă.

“Pentru a putea extrapola situaţia de la nivel central la nivel judeţean”, conform celor declarate, prefectul Radu Giurcă i-a ascultat şi i-a chestionat pe liderul sindical Tripon Trandafir şi pe directorul Radu Nicoară. După care, i-a invitat la o nouă întâlnire marţi, săptămâna viitoare, pentru a le prezenta posibilele soluţii şi indicaţii formulate de superiorii de la Bucureşti în scopul detensionării situaţiei de la Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.