Naștere prin cezariană pentru Asociația Culturală Prietenii Muzeului Județean Satu Mare?

Înființarea Asociației Culturale Prietenii Muzeului Județean Satu Mare nu este un lucru chiar atât de simplu precum au crezut inițiatorii. De acest fapt s-au convins și cei prezenți la întâlnirea de astăzi, 16 martie, de la Muzeul de Artă.

Cu toate că s-au întâlnit pentru a pune bazele asociației, cei prezenți s-au împotmolit sau de greutățile birocratice pe care le presupune un asemenea demers sau de încercarea de a-i exclude pe unii din start, din conducerea viitoarei asociații. Cel mai înverșunat a fost consilierul Direcției pentru Cultură, Gheoghe Toduț. Potrivit acestuia, din conducerea asociației nu poate face parte nici un angajat al muzeului sau al vreunei instituții de cultură deoarece ”noi lucrăm în acest domeniu. Însă ar fi binevenită implicarea unor oameni cu bani și, dacă mă uit bine prin sală nu cred că cineva dispune de un potențial financiar considerabil necesar susțineri unor proiecte expoziționale”. Desigur, cei prezenți nu și-au manifestat acordul cu privire la cele spuse de Toduț, simțindu-se vizați într-un fel sau altul având în vedere că în sală erau angajați a instituțiilor de cultură sau care desfășoară într-un fel sau altul o activitate culturală.

Încercând să domolească spiritele, directorul Muzeului Județean Satu Mare a venit și cu un proiect de statut pentru viitoarea asociație. Spicuind printre articolele puse pe hârtie reiese că viitoarea asociație urmează a fi administrată de către un Consiliu Director compus din patru membri aleși în Adunarea Generală a Membrilor iar funcțiile din consiliu ar fi cele de: președinte, secretar, trezorier și un membru. Acest articol a născut din nou neînțelegeri. Prodecanul filialei sătmărene al Universității ”Vasile Goldiș”, conf. univ. dr. Claudiu Porumbăceanu consideră că numărul membrilor Consiliului Director ar trebui să fie mai mare. La această idee, parcă pentru a incita și mai mult spiritele a aderat și Toduț, spunând că ”practica din lumea întreagă al unor asemenea asociații arată că membri Consiliului Director trebuie să fie în număr impar. ”Să nu intrăm în detalii, vom hotărî la momentul potrivit. În orice caz eu am venit doar cu un proiect de statut care va fi postat pe site-ul Muzeului Județean, unde așteptăm să veniți cu idei de îmbunătățire”, a declarat Marta.

După aproape o oră de discuții sterile s-a încercat închegarea unui Comitet de inițiativă. În orice caz, cei prezenți au început să se propună unul pe altul cu gândul parcă la funcțiile pe care o să le îndeplinească în viitor. Însă, nici o idee coerentă, nimic palpabil la finele discuției, rămânând să se întâlnească săptămâna viitoare miercuri, 21 martie, pentru a continua dezbaterile.

La întâlnirea de astăzi au fost prezenți: directorul Centrului de cultură ”Casa Creației”, Felician Pop, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean , Gigel Buth, președintele Comunității Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei, Gheorghe Toduț și Imola Kiss de la Direcția pentru Cultură, consilierii județeni Konya Ladislau și Muzsnai Arpad, Claudiu Porumbăceanu, angajați ai Muzeului Județean dar și al altor instituții de cultură, scriitori, etc.

Potrivit proiectului de statut. Scopul asociației îl constituie promovarea și dezvoltarea activităților în domeniile culturii, patrimoniului cultural, tradițiilor, cercetării științifice și educației.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.