Ziua Maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită la Satu Mare


Peste 300 de persoane au participat joi, 15 martie, la Satu Mare, la manifestările organizate în faţa bustului lui Petofi Sandor, cu prilejul împlinirii a 164 ani de la începutul Revoluţiei Ungare din 1948 şi a luptei pentru obţinerea independenţei faţă de Imperiul Habsburgic.

La manifestări, care au constat în servicii religioase, discursuri, momente artistice şi depuneri de coroane şi jerbe de flori, a participat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor şi un reprezentant al Consulatului Maghiar de la Cluj. Au fost prezenţi de asemenea, preşedintele UDMR Satu Mare -. Csehi Arpad, subprefectul Pataki Csaba, primarul Iuliu Ilyes şi viceprimarul Kereskenyi Gabor, senatorul Tiberiu Gunthner, deputatul Erdei Dolczi Istvan, şefi de instituţii, consilieri municipali şi judeţeni, precum şi numeroşi sătmăreni de etnie maghiară.

În discursul adresat celor prezenţi, între altele, Kelemen Hunor a făcut apel la solidaritatea maghiarilor şi a subliniat faptul că în anul 2012 maghiarii nu trebuie să piardă Satu Mare. Acesta a mai vorbit şi despre necesitatea ca maghiarii să fie uniţi în lupta pentru menţinerea drepturilor pe care le-au dobândit şi la obţinerea altora care consideră că li se cuvin, condiţii în care, UDMR nu trebuie să cedeze şantajelor de niciun fel. După festivităţile de la bustul poetului maghiar Petofi Sandor, la Teatrul de Nord a avut loc un spectacol dedicat zilei maghiarilor de pretutindeni.

În judeţul Satu Mare, manifestări organizate cu prilejul zilei de 15 martie au avut loc în peste 30 de localităţi. La cele din municipiul Carei, organizate de la ora 15:00, a participat şi Kelemen Hunor.

3 Comentarii la "Ziua Maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită la Satu Mare"

 1. Nick62   16 martie 2012 at 11:09 am

  Legea 75/1994

  Art. 7. – Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.

  Dupa stiinta mea, domnul Hunor este politician al Statului Roman, caruia iata cat respect si loialitate ii arata.

  Răspunde
 2. lucica   16 martie 2012 at 2:55 pm

  Aveti dreptate d-nule Nick62……ar trebui sa le fie rusine…ca primesc banii de la statul român.

  Răspunde
 3. Juana   27 martie 2012 at 10:21 pm

  Ce drepturii va mai trebuie aveti de toate ce va mai trebuie ! Daca nu va convine acolo e ungaria mergeti Ardealul e à romanilor credeti voi ça o tara intreaga o sa stea sa uite cum se imparte tara in doua voi visati multe aveti de toate in ROMANIA stati asa daca va convine!

  Răspunde

Scrie un comentariu