Centură de ocolire la Carei


Peste doi ani municipiul Carei va avea un drum de ocolire pentru traficul greu în lungime de 10,46 km. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat joi, 15 martie, iar finanţarea obiectivului, în valoare totală de 38.484.814 lei, fără TVA, este asigurată prin intermediul unui proiect inclus în Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013. În cadrul unei conferinţe de presă organizate în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ, primarul Careiului – Eugen Kovacs a vorbit despre importanţa realizării acestei investiţii care va fi dată în folosinţă peste doi ani, conform contractului încheiat cu executantul. La întâlnirea cu ziariştii au mai participat viceprimarul municipiului Carei, Keizer Ludovic, prefectul Radu Giurcă, subprefectul Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Csehi Arpad, precu, şi reprezentaţii executantului lucrării.

Cu o lungime totală de 10,46 km, varianta ocolitoare a municipiului Carei va asigura, pentru coridorul IX, capacitatea necesară care să permită transportul de marfă şi pasageri. Devierea traficului greu în afara municipiului Carei a fost necesară din cauza numărului crescut de vehicule care străbat Drumul Naţional 19 şi produc un nivel ridicat de noxe şi zgomot, precum şi vibraţii care afectează imobilele situate de-a lungul traseului pe raza oraşului. De asemenea, s-a avut în vedere şi eliminarea curbelor cu rază vizuală mică ce favorizează producerea accidentelor. Totodată, prin devierea traficului în afara localităţii, va creşte viteza de deplasare şi va fi asigurată preluarea traficului de tranzit de pe celelalte drumuri care converg către municipiul Carei. Primarul Eugen Kovacs a recunoscut că nu-i vine să creadă că municipiul Carei va avea atât de repede un drum ocolitor, după ce primele discuţii cu privire la acest obiectiv au avut loc în anul 2008, şi în condiţiile în care alte oraşe mult mai mari, inclusiv municipiul Satu Mare, nu au reuşit în această privinţă nici după foarte mulţi ani.

Traseul ales pentru varianta ocolitoare se desprinde la dreapta din Drumul Naţional 19, în dreptul drumului de acces către localitatea Marna Nouă, la km 89, având orientarea SUD- EST. La km 3+700 traseul se intersectează la nivel cu Drumul Judeţean 108 M care leagă localităţile Carei şi Tăşnad, după care virează către NORD-EST. La km 6+035 traseul va traversa denivelat calea ferată Carei-Sărmăşag-Zalău, pe un pasaj cu trei deschideri, după care coboară şi traversează la nivel Drumul Naţional 1 F, la km 6+700. Începând cu km 6+800 traseul virează către NORD şi revine în DN 19.

Din valoarea totală a lucrării, cifrată la 38.484.814 lei, contribuţia europeană este asigurată în proporţie de 69,25%, iar cea a Guvernului României de 30,75%. Deoarece ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat joi, 15 martie, de săptămâna viitoare constructorul va iniţia organizarea de şantier şi celelalte proceduri necesare începerii efective a lucrărilor al căror termen de finalizare a fost stabilit prin contract pentru 15 martie 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.