Vasile Ștrango se declară complet nevinovat

În cursul audierilor de astăzi, 13 martie, Vasile Ștrango s-a declarat nevinovat cu privire la infracțiunile reținute în sarcina sa. La termenul de astăzi au fost prezenți toți cei trei inculpați însă judecătorul Mihai Ciorcaș nu l-a audiat decât pe Ștrango, hotărând ca ceilalți doi să depună mărturie în fața instanței la un nou termen, și anume pe 27 martie, ora 11.00.

În declarația făcută în fața instanței Ștrango respinge cele două capete de acuzare reținute în sarcina sa și anume cumpărarea de influență și dare de mită. ”Nu mă consider vinovat de infracțiunile reținute pe seama mea. Pe inculpatul Ulici Ioan îl cunosc de mai bine de 20 de ani și suntem în relații de prietenie. Pe inculpata Popa Mariana am întâlnit-o o singură dată în legătură cu discuțiile cu privire la plata lucrărilor pe care societatea la care sunt asociat și administrator a efectuat-o la Grădinița cu Program Prelungit din Livada. La grădinița în cauză am efectuat lucrări de extindere și reabilitare. După terminarea lucrărilor și percepția finală a acestora, care a avut loc pe data de 5 februarie 2009, întrucât nu mi-au fost achitate integral costurile aferente efectuării acestor lucrări m-am dresat în scris Inspectoratului Școlar Județean, cerând plata diferenței. Întrucât nu mi-am primit banii, am acționat în judecată grădinița care are personalitate juridică pentru recuperarea sumelor restante. De ce grădinița? Deoarece banii veneau de la Ministerul Învățământului prin Inspectoratul Școlar Județean care vira apoi suma respectivă în contul grădiniței care, repet, are personalitate juridică”, a declarat Ștrango.

Potrivit acestuia au fost făcute plăți parțiale și anume câte 100.000 lei în decembrie 2009 respectiv 2011, și 30.000 lei în decembrie 2010. Astfel, în luna decembrie 2009, în contul firmei administrate de Ștrango au fost alocată suma de 100.000 lei. Însă inculpatul respinge cu fermitate faptul că virarea acestor bani ar fi fost condiționată de plata unei contribuții de 3% din valoarea banilor alocați către PD-L. ”Nu corespunde adevărului că aș fi donat către PD-L Satu Mare suma de 3.000 lei, reprezentând un procent de 3% din contravaloarea sumei plătite în decembrie 2009”, susține Ștrango.

De asemenea, Ștrango spune că nu i-a cerut niciodată lui Ioan Ulici, ca să intervină pe lângă Mariana Popa pentru a o determina să vireze sumele restante. ”Poate că așa la o cafea, la o ciorbă mai discutam situația, dar nu i-am cerut niciodată să intervină pe lângă inspectorul școlar general. Vreau să vă spun că Mariana Popa nici nu avea ce să facă având în vedere că banii erau virați de la minister în baza unei Hotărâri de Guvern (HG 1531/2009) în care erau cuprinse în total 16 unități școlare de pe raza județului Satu Mare, la care s-au mai efectuat diverse lucrări lucră”, spune Ștrango.

Cu privire la faptul dacă a făcut sau nu donații către PD-L Negrești Oaș sau Satu Mare, Ștrango spune că de șase ani de când este membru PD-L a participat la mai multe acțiuni de caritate unde a donat sume de bani, fără chitanță, din care s-au cumpărat ulterior alimente pentru familiile nevoiașe.

Ștrango neagă și faptul că i-ar fi cerut inculpatului Ioan Ulici să vorbească cu deputatul PD-L, Ioan Holdiș, ca să intervină la București pentru ca să-i fie virate sumele restante. ”Nu corespunde adevărului că i-aș fi cerut lui Ulici Ioan să intervină pe lângă președintele organizației județene a PD-L Satu Mare, deputatul Ioan Holdiș pentru ca acesta la rândul său să determine la București includerea acestei grădinițe pe lista Hotărârii de Guvern. Este adevărat că m-am întâlnit cu Holdiș la Biroul parlamentar al dânsului, ocazie cu care am discutat acest aspect, dar mi-a explicat că întârzierea plăților este un fenomen general la nivelul țării și nu poate interveni pentru efectuarea unei plăți anticipate”, a declarat Vasile Ștrango.

Audierea celorlalți doi inculpați, Mariana Popa și Ioan Ulici va avea loc pe data de 27 martie, de la ora 11.00, în sala 54 a Tribunalului Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.