Falsificatori de diplome prinşi de DIICOT

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 167 inculpaţi, dintre care şapte în stare de arest preventiv, pentru constituirea unei asocieri infracţionale în vederea săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, prevăzut de articolul 288 al. 1 Cod penal (C.P.), uz de fals, prevăzut de articolul 291 teza I, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 290 C.P., fals privind identitatea, prev. de art. 293 al.1 C.P. şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art. 215 al.1,2 şi 5 C.P.

În fapt, se reţine că liderii grupării, inculpaţii Toma Constantin şi Coasian Sabin, împreună cu ceilalţi membri ai grupării au acţionat pe raza judeţelor Alba, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Teleorman, precum şi pe raza municipiului Bucureşti, fiind specializaţi în falsificarea de dosare de pensie, falsificarea de diplome de studiu şi alte acte oficiale.

Inculpaţii au realizat acte de studii falsificate (diplome de bacalaureat, de licenţă, de master, certificate de calificare profesională) pentru 67 de persoane, în baza acestor diplome, beneficiarii exercitând diverse profesii pentru care nu aveau calificarea necesară.
În sarcina inculpaţilor se mai reţine că au falsificat cărţi de muncă, adeverinţe şi alte acte folosite la întocmirea dosarelor de pensionare, pentru un număr de 138 de persoane, pentru ca acestea să poată beneficia în mod nelegal de pensie pentru vechime în muncă.

Astfel, au fost prezentate Caselor Judeţene de Pensii un număr de 95 de dosare de pensie conţinând înscrisuri falsificate, 49 dintre acestea fiind introduse la plată.

Acţionând în această manieră, membrii grupării au produs bugetului de stat un prejudiciu de 2.400.000 lei, reprezentând sumele achitate cu titlul de pensie pentru vechime in muncă. Cauza a fost trimisă soluţionare Tribunalului Alba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.