Echitaţia – posibil sport alternativ în şcolile sătmărene

Introducerea în şcoli a unor sporturi alternative altele decât cele incluse în actuala programă educaţională a fost tema şedinţei de astăzi, 8 martie, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare. La întâlnire au fost prezenţi inspectorul general al IŞJ Satu Mare, Gigel Buth, primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, preşedintele Hunting Club România, Antal Istvan, inspectorul de educaţie fizică, Petru Dumitru respectiv directori de şcoli şi profesori de sport din judeţ, interesaţi de această nouă oportunitate.

Ideea includerii în programa şcolară a unor sporturi mai puţin obişnuite a venit din partea edilului-şef al municipiului Carei. Cei prezenţi s-au axat în principal pe echitaţie, un sport care ar avea şanse reale să stârnească interesul multor elevi. Întâlnirea de astăzi a avut mai degrabă un scop informativ urmând ca detaliile în ceea ce priveşte punerea în practică a ideii să fie discutate punctual în perioada imediat următoare.

Potrivit celor spuse Eugen Kovacs “ne-am gândit la acest sport având în vedere că în zona Careiului avem trei asociaţii de profil care ar putea să ne ajute în ceea ce priveşte punerea în practică al acestui demers. Mai ales că echitaţia, călăria, este un sport sănătos şi care are şi efecte terapeutice recunoscute pe plan mondial”. Potrivit interlocutorului aceste cursuri se vor adresa în special începătorilor şi au scopul ca după 20-30 de ore copilul să poată stăpâni calul fără să se producă accidente. “Avem nevoie de instructori de echitaţie. Spun asta deoarece un instructor nu poate avea la oră mai mult de un copil, ceea ce duce la complicaţii în cazul în care numărul elevilor doritori ar fi mare. Trebuie să ne organizăm şi să punem la punct fiecare element”, a declarat inpectorul Petru Dumitru. La solicitarea lui Buth până pe 1 aprilie, vor fi încheiate protocoale între asociaţiile hipice, Primăria Carei şi şcolile interesate după care se va discuta punctual, pentru a găsi soluţii reale în ceea ce priveşte punerea în practică a acestor cursuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.