“Grupări economice interesate au încercat fraudarea bugetul de stat”


Conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare a prezentat bilanţul activităţii desfăşurate în 2011 în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi, 6 martie. La întâlnirea cu ziariştii au participat directorul general Dan Maier,  directorii adjuncţi Angela Marinescu şi Eleonora Vidreanu şi Trezorierul şef Maria Kotay.

Unul dintre aspectele prezentate s-a referit la sesizările şi amenzile penale, atât d.p.d.v. numeric, cât şi valoric, din 2011 în comparaţie cu 2010. Directorul Dan Maier a menţionat că înregistrarea unei creşteri valorice a acestora, anul trecut, a fost determinată de grupurile de firme care încearcă fraudarea bugetului de stat.

Maier a început conferinţa de presă cu o laudă la adresa instituţiei pe care o conduce, menţionând că anul trecut indicatorul vedetă a fost gradul de realizare a programului de încasări, realizat în proporţie de 102,15%, ceea ce a atras de altfel şi calificativul foarte bine obţinut în 2011 de finanţiştii sătmăreni. El a mai menţionat că în 2011 numărul contribuabilor activi a fost mai mare faţă de 2010, fiind înregistraţi în total 87.163 contribuabili anul trecut, faţă de 84.234 în 2010. În schimb, arieratele rămase de recuperat au înregistrat o scădere de 2,82 procente în 2011, faţă de 2010, respectiv 3.970.346 lei.

Referindu-se la sesizările şi amenzile penale, directorul general al DGFP Satu Mare a subliniat mai întâi că scopul angajaţilor de la Finanţe nu este acela de-a aplica sancţiuni contravenţionale agenţilor economici. Scopul principal al activităţii de inspecţie fiscală constă în punerea în concordanţă a evidenţei contabile a agentului economic cu activitatea economică desfăşurată. Din punct de vedere statistic în ceea ce priveşte constatările penale şi sesizările efectuate de cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul inspecţiei fiscale, în 2011 – comparativ cu 2010, a fost înregistrată o creştere valorică dublă. Adică, sumele constatate că au fost sustrase de la plata către bugetul general consolidat au fost mult mai mari. Dan Maier explică: “S-au creat anumite structuri de interes econimic care au încercat fraudarea bugetului de stat prin două mecanisme, adică fie prin solicitările de rambursare de TVA, fie prin deducerea TVA pe baza unor facturi care nu au bază operaţiuni reale, având ca efect diminuarea TVA datorată de contribuabil pentru operaţiunea curată, corectă şi legală”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.