Migraţia magistraţilor crează probleme la Satu Mare


O conferinţă de presă dedicată prezentării bilanţului activităţii din 2011 a Judecătoriei Satu Mare a fost organizată marţi, 28 februarie, de preşedintele Claudiu Adrian Zbona şi judecătoarea Crina Corina Hotca -purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Din datele prezentate a reieşit că în anul 2011, Judecătoria Satu Mare a avut de soluţionat 19.000 cauze, însumând atât cauzele nou înregistrate în cursul anului, cât şi stocul de dosare de la începutul anului. Cauzele nou înregistrate au fost în număr de 13.956, cu 782 mai puţine faţă de anul 2010.

În privinţa activităţii Secţiei Penale a fost menţionat faptul că în 2011 au fost repartizate spre soluţionare 1.599 cauze, cu 131 mai multe faţă de 2010. La sfârşitul anului trecut, Secţia Penală a pronunţat 1.506 soluţii, în stoc rămânând 266 dosare pentru începutul anului 2012.

Pe de altă parte, în 2011 Secţiei Civile i-au fost repartizate spre soluţionare 12.357 cauze, cu 913 mai puţine faţă de 2010, şi a avut de soluţionat în total 17.191 cauze, reprezentând atât cauzele nou intrate, cât şi pe acelea rămase nesoluţionate în 2010. Totodată, la sfârşitul anului trecut, în cadrul Secţiei Civile au fost pronunţate 11.946 soluţii, pentru începutul acestui an rămânând de soluţionat 5.403 dosare.

Referindu-se la concluziile privind evoluţia indicatorilor statistici la nivelul instanţei în anul 2011, preşedintele Judecătoriei Satu Mare a afirmat că trendul activităţii este unul foarte ridicat, asemănător tuturor instanţelor care activează la nivelul reşedinţelor de judeţ. Claudiu Adrian Zbona a mai precizat că în prezent, la Judecătoria Satu Mare există desemnaţi 19 judecători, din care doar 17 activează efectiv în instanţă. În urma discuţiilor cu membrii CSM, cu prilejul şedinţei de bilanţ din 17 februarie, organizată la Curtea de Apel Oradea, a fost reţinută intenţia ca pentru acest an la Judecătoria Satu Mare să fie reduse patru posturi de judecători, astfel că din actuala schemă de 21 de posturi de judecători, aceasta ar urma să fie funcţională cu doar 17 posturi. În acelaşi context, a fost propusă şi reducerea a opt posturi de grefieri, astfel că din actuala schemă de 39 posturi, aceasta ar urma să fie funcţională cu 31 de grefieri.

Întrebat ce anume crează probleme deosebite în activitatea Judecătoriei Satu Mare, preşedintele Claudiu Adrian Zbona a menţionat fluctuaţia judecătorilor: “Mulţi dintre magistraţii Judecătoriei Satu Mare sunt promovaţi spre Tribunal sau înspre alte instanţe, astfel că, până la acoperirea posturilor rămase libere se crează dezechilibre care sunt suportate de cei rămaşi la instanţă. Aceste situaţii determină dificultăţi în privinţa desfăşurării activităţii judecătorilor care rămân. În primul rând pentru că aceştia nu cunosc dosarele care le sunt redistribuite de la judecătorii plecaţi, iar apoi pentru că trebuie să lucreze cu aceste dosare până la repartizarea altor judecători în locul celor plecaţi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.