Tentativă de furt de bani din bancomate dejucată de poliţiştii sătmăreni

Intervenţia promptă a poliţiştilor de la Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Satu Mare, a făcut ca planurile a trei tineri de-a sustrage bani din bancomate prin folosirea unor dispozitive montate pe acestea, să fie dejucate. Totodată, doi dintre aceştia au ajuns în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Cei trei tineri, cu vârste între 18-22 ani, au intenţionat să-şi pună planul în aplicare confecţionând dispozitive care să acopere fanta de eliberare a banilor din bancomate.

Metoda utilizată de câtre aceştia prevedea acoperirea dispozitivului original al fantei de eliberare a banilor, cu o baghetă metalică, în prealabil prelucrată, tăiată, şlefuită, care avea aplicată pe verso bandă dublu adezivă, captând astfel sumele solicitate de clienţi. Dispozitivul, confecţionat artizanal respecta designul aparatului, culoarea şi materialul, astfel încât nu putea fi detectat cu uşurinţă şi nu crea suspiciuni.
O femeie din Satu Mare, când a intenţionat să ridice de la bancomatul unei bănci de pe bulevardul Lucian Blaga 1.000 lei, după ce a tastat suma dorită a constatat că nu poate efectua operaţiunea până la capăt, deoarece bancnotele au rămas blocate în dispozitivul artizanal, urmând ca suspecţii să ridice suma şi să beneficieze de ea.

Contrariată că nu poate să-şi ridice banii, femeia a apelat la personalul băncii, astfel că banii nu au mai ajuns la cei trei tineri care au montat dispozitivul. Ulterior a fost sesizată Poliţia care a constatat prezenţa dispozitivului montat pe A.T.M. – ul bancar.

Sesizarea a fost înregistrată în seara de 20 februarie şi, la scurt timp, poliţiştii de la Investigaţii Criminale au reuşit să-i identifice în scurt timp pe cei trei suspecţi: Darius D., de 22 de ani, Cristian B., de 19 ani şi Cătălin H., de 18 ani, toţi trei din Satu Mare. Faţă de primii doi a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore, pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, urmând să fie prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În urma extinderii investigaţiilor, poliţiştii au stabilit că suspecţii au montat asemenea dispozitive şi pe alte două bancomate aparţinând unor unităţi bancare situate în Piaţa 25 Octombrie şi pe bulevardul Lucian Blaga din municipiu. Având în vedere perioada scurtă de timp dintre momentul montării dispozitivelor şi intervenţia poliţiştilor, nici în aceste cazuri nu s-a reuşit sustragerea de sume de bani.

Pornind de la aceste cazuri concrete în care s-a urmărit prejudicierea patrimoniilor sătmărenilor prin furtul sumelor solicitate la bancomate, poliţiştii sătmăreni recomandă tuturor cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de prevenire:
– înainte de a introduce cardul Dvs. în cititorul A.T.M.-ului, verificaţi dacă există piese detaşabile pe cititorul de card sau dacă există o anexă recent adăugată pe tastatură sau pe dispozitivul de eliberare a banilor;

– dacă există orice urme reziduale de clei în zona tastaturii sau a cititorului de card se ridică suspiciunea ca aparatul să fi fost recent pregătit pentru fraudare;

– verificaţi partea de sus a aparatului, dacă există obiecte ce în mod normal nu au ce căuta în respectivul spaţiu (chiar un pachet de ţigări, o carte, o doză de răcoritoare), există posibilitatea ca acestea să ascundă camere video miniaturale destinate a capta codul PIN tastat;

– în momentul în care introduceţi codul PIN acoperiţi tastatura cu mâna liberă, astfel încât să nu permiteţi vizualizarea codului de către o altă persoană sau de către o cameră video montată deasupra tastaturii;

– e foarte important ca în momentul în care aţi derulat întregul demers şi totuşi nu reuşiţi să scoateţi suma de bani solicitată, să nu părăsiţi zona bancomatului până la soluţionarea situaţiei.

Apelaţi numărul afişat pe aparat pentru clarificarea pe loc a situaţiei operaţiunii bancare nereuşite, iar dacă se exclud situaţii de genul lipsă de fonduri, card nefuncţional, expirat, bancomat off-line – toate aceste ipoteze afişate în clar pe ecranul bancomatului – apelaţi de îndată numărul de urgenţă 112. În ipoteza în care părăsiţi zona, persoana care a stat la pândă în scopul fraudării, în lipsa altor pericole, vine şi recuperează dispozitivul de captare, cu tot cu banii Dvs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.