Peste 500 de copii din județ sunt pe lista de evaluare psihosomatică

La nivel de județ, 527 de copii se află pe lista de evaluarea psihosomatică în vederea înscrierii acestora în clasa pregătitoare și în clasa I. Până joi, 23 februarie, au fost evaluați un număr de 344 de copii, ceea ce reprezintă 65% din numărul total al celor înscriși pe listă.

Anunțul a fost făcut astăzi, 24 februarie, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Satu Mare. Sânziana Cristea, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Satu Mare spune că ”din cei 344 de copii, 160 au fost evaluați în limba maghiară. Am considerat că e bine ca fiecare copil să fie evaluat în limba sa maternă. La nivel de județ avem șase centre de evaluare dintre care patru la Satu Mare, unul la Carei și un centru la Negrești Oaș. Inițial ne-am gândit la un număr de 11 centre de evaluare dar am văzut pe parcurs că nu e nevoie de mai mult de șase”.

Procesul de evaluare a copiilor a început pe 20 februarie și se va încheia pe data de 29. ”Din fiecare comisie fac parte câte un psiholog, un medic, o educatoare și o învățătoare și, în fiecare centru există și câte o persoană vorbitoare de limbă maghiară. În cadrul acestor comisii se evaluează starea emoțională, motricitatea dar și gradul de socializare al copiilor. Nu se dau teste. Copiii nu sunt testați. De multe ori nici măcar nu observă că au trecut printr-un proces de evaluare deoarece totul decurge ca un joc”, a declarat Cristea.

Potrivit inspectorului școlar adjunct al IȘJ Satu Mare, Szasz Piroska ”la nivel de județ au fost recenzați un număr de 6.191 de copii dintre care 2.899 sunt pentru clasa pregătitoare și 3.292 pentru clasa I. În ceea ce privește structura claselor, la nivel de județ avem un număr de 165 de clase pregătitoare și 177 de clasa I”.

În cadrul aceleiași conferințe de presă au fost prezentate în linii mari și activitățile prevăzute pentru săptămâna ”Școala altfel” care va avea loc în perioada 2-6 aprilie. Potrivit celor spuse de Ionuț Pintea, președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Satu Mare ”în săptămâna respectivă nu se vor face ore în sensul clasic al cuvântului. Este vorba despre activități sportive, excursii cu diverse tematici dar și activități culturale. Ideea organizării unor astfel de acțiuni vine din partea elevilor. Spre exemplu, pentru clasele de a XII-a ne-am gândit că ar fi binevenite excursii tematice la câteva centre universitare pentru ca elevii să se familiarizeze cu ofertele unor facultăți ”, spune Pintea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.