Ioan Holdiș și Valentin Breban, actori în dosarul Popa, Ulici, Ștrango

Numele deputatului Ioan Holdiș, președintele Organizației Județene a PD-L Satu Mare și a fostul prim-vicepreședinte al filialei județene a partidului, Valentin Breban, apar în dosarul în care au fost trimiși în judecată Mariana Popa, Ioan Ulici și Vasile Ștrango.

La termenul de astăzi, 21 februarie, au fost prezenți atât cei trei inculpați cât și apărătorii acestora chiar dacă, unul dintre aceștia, avocatul lui Vasile Ștrango a întârziat fiind ”undeva pe hol”, după câte a spus clientul său. Drept urmare, președintele de ședință l-a rugat pe inculpat să-și cheme apărătorul fapt pentru care acesta l-a sunat de câteva ori la telefon până ce avocatul a ajuns în sala de judecată.

La începutul ședinței avocatul Dan Șuta și-a cerut scuze în fața instanței pentru întârzierea de la termenul precedent motivând că ”am avut un proces la Oradea și din cauza drumurilor greu practicabile nu am reușit să ajung la timp”. Șuta a mai spus că solicitarea înaintată la termenul din 7 februarie, cu privire la punerea la dispoziția avocaților și inculpaților a înregistrărilor telefonice făcute de către DNA, este admisibilă iar audierea inculpaților să aibă loc după studierea înregistrărilor. Eliberarea acestor copii sunt necesare pentru a înlătura orice fel de nereguli cu privire la conținutul acestor înregistrări și la exactitatea transcrierii convorbirilor de către DNA”. Judecătorul Ciorcaș a admis cererea avocaților cerându-le să aducă un CD pe care să copieze convorbirile telefonice puse la dispoziție de către procurorul DNA.

Apoi judecătorul Mihai Ciorcaș a pus în vederea inculpaților posibilitatea recunoașterii vinovăției. ”În cazul recunoașterii vinovăției judecarea se va face în formă simplificată însă, pornind de la poziția dumneavoastră prin care nu sunteți de acord cu învinuirile care vi se aduc, presupun că nu veți pleda ca vinovați”, a precizat Ciorcaș. În continuare președintele de ședință a dat citire rezumatului actului de sesizare a instanței urmând ca la termenul din 13 martie să înceapă audierea inculpaților.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2007-2010 firma lui Vasile Ștrango a beneficiat de mai multe lucrări cu statul. În dosarul în care sunt inculpați Popa, Uliuci și Ștrango este vorba despre un contract de reabilitare și extindere a Grădiniței cu program prelungit din Livada, în valoare de 1 milion de lei fără TVA, după care suma a crescut cu încă 519.000 lei fără TVA, printr-un unui act adițional. Cu toate că lucrările au fost finalizate încă în anul 2008, recepția acestora nu a avut loc decât în februarie 2009, iar din cauza întârzierii plății lucrărilor, Ștrango a avut de recuperat o creanță de 600.000 lei.

Pentru a-și primi banii, Ștrango a apelat la instanță dar a cerut și ajutorul lui Ioan Ulici, cu care este coleg de partid. Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, Ulici a intervenit pe lângă Mariana Popa pentru ca aceasta să aloce sumele restante pe care le datora omului de afaceri negreștean. Mai mult decât atât a intermediat și câteva întâlniri ale acestora cu președintele Organizației Județene a PD-L Satu Mare, Ioan Holdiș, care prin funcția sa de parlamentar să intervină pentru a face rost de fonduri pentru ca Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Satu Mare să poată plăti firmei lui Ștrango sumele restante.

Însă pentru ca IȘJ să plătească o parte din bani, și anume 100.000 lei, care să ajungă în contul firmei lui Ștrango, omul de afaceri negreștean trebuia să aloce PD-L Satu Mare, un procent de 3% din contravaloarea lucrărilor achitate de inspectoratul școlar. Acest lucru reiese din înregistrările convorbirilor telefonice care au avut loc între Ulici și Breban, în data de 22 decembrie 2009. Tot din rechizitoriu reiese că Popa nu a transferat banii în contul firmei lui Ștrango numai după ce acesta a plătit cele 3% pentru PD-L.

La următorul termen stabilit pe data de 13 martie, ora 11.00, instanța va începe audierea celor trei inculpați.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.