Ședință pentru promovarea învățământului profesional la IȘJ Satu Mare

Directori de școli din județ interesați de promovarea și desfășurarea învățământului profesional au participat astăzi, 14 februarie, la o ședință de informare la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Satu Mare. Întâlnirea cu conducerea instituției a avut loc în sala multimedia, de la ora 14.00. Până în momentul de față au fost propuse 22 de clase cu profil profesional, cu precădere în domeniile prelucrării lemnului, panificație, comercial, etc.

Cei prezenți au luat la cunoștință noutățile din domeniu, cerințele care se impun pentru școlile care organizează studii profesionale dar și noile orientări în domeniu. Astfel un sfert din orele de specialitate trebuie să se desfășoare la operatorii economici cu care școlile au contracte de colaborare. Acești operatori stabilesc tutorii care apoi vor coordona activitățile practice în domeniu. Potrivit inspectorului șef al IȘJ Satu Mare, Gigel Buth, se dorește o revigorare a învățământului profesional pentru ca elevii să se orienteze și în direcția meseriilor dar în același timp să aibă parte și de o pregătire profesională adecvată. ”Școlile care doresc să desfășoare învățământ profesional trebuie să aibă ateliere și laboratoare dotate. Grupurile pentru o meserie trebuie să fie alcătuite din minimum 14 elevi”.

La sfârșitul studiilor elevii vor participa la un examen de evaluare și certificare atât a cunoștințelor teoretice cât și a celor practice. Școlile trebuie să-și trimită ofertele către IȘJ în ceea ce privește învățământul profesional până miercuri, 15 februarie iar ”în perioada 5-8 martie noi vom transmite la Minister propunerea finală a ofertelor obținute în urma centralizării acestora la nivel de județ. Mai trebuie spus că în perioada 5-9 martie, al nivelul școlilor se va desfășura ”Săptămâna meseriilor” prin care dorim promovarea învățământului profesional. Apoi, până în 30 aprilie vom avea și planul de școlarizare pentru învățământul profesional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.