NU A.C.T.A.! – protest ratat la Satu Mare!


La Satu Mare, ceea ce dorea a fi un protest de mare amploare împotriva A.C.T.A. (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), s-a rezumat sâmbătă, 11 februarie, într-o mini întâlnire de grup.

La ora 17:00, programată pentru adunarea celor dornici să se exprime împotriva acordului multilateral care propune o serie de standarde internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, pe platoul din Piaţa „25 Octombrie” se aflau doar câţiva jurnalişti, o dubă a Jandarmeriei şi un sătmărean de circa 50 ani. Ulterior, în aproximativ o jumătate de oră, şi-au făcut apariţia încă şapte tineri, din care doi purtau măşti confecţionate din carton.

După o scurtă şedinţă foto, grupul s-a destămat, iar cu aceasta s-a încheiat şi ceea ce se anunţa un protest – iniţiat de comunitatea Facebook din Satu Mare – asemeni celor programate în mai multe oraşe din ţară.

La nivel global, acordul A.C.T.A. a fost negociat, între mai multe ţări europene, SUA, Australia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă, etc. Tratatul nu se referă doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acoperă şi comerţul cu produse contrafăcute. Conform unui document întocmit de accessnow.org, A.C.T.A. este o ameninţare la adresa drepturilor utilizatorilor pentru că îi forţează pe furnizorii de Internet să desfăşoare activităţi de supraveghere la nivelul retelelor proprii şi să pună la dispoziţia deţinatorilor drepturilor de proprietate intelectuală datele personale ale presupuşilor făptuitori.

3 Comentarii la "NU A.C.T.A.! – protest ratat la Satu Mare!"

 1. doru sirb   12 februarie 2012 at 5:00 pm

  Din cate am fost informati ieri intr-un articol, tot aici, protestul a fost organizat de tinerii social democrati. S-a vazut. Fara comentarii.

  Răspunde
 2. carina   12 februarie 2012 at 9:53 pm

  esti in grava confuzie doru. social democratii au participat la protestul de la cluj nu au organizat la satu mare. asa se intimpla cind nu citesti doar comentezi.

  Răspunde
 3. doru sirb   13 februarie 2012 at 12:56 pm

  intr-adevar am fost putin confuz: sa-nteleg ca la satu mare au protestat doar ziaristii pedelisti? si la cluj cati tesedisti au fost? doar asa, de curiozitate. nu-nteleg de ce trebuie politizata chiar si o actiune care nu este politica. sau asta o fi politica anumitor partide 😉 va pup pe toti, sa fiti sanatosi 🙂

  Răspunde

Scrie un comentariu