Legalitatea măsurii de închidere a Electrolux, verificată de ITM


Pentru a sesiza autorităţile cu privire la decizia conducerii de-a închide timp de trei zile fabrica, începând de miercuri, 8 februarie, în timp ce angajaţii se află în grevă generală, reprezentanţii sindicatului liber “Samus” s-au întâlnit la ora 12:00 cu prefectul Radu Giurcă şi directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Cristian Sasu. Iniţial, prefectul n-a dorit să permită accesul presei la discuţii, dar întrucât reprezentanţii sindicatului Samus au declarat că nu au nimic de ascuns, ziariştii au fost lăsaţi să asiste la derularea tratativelor. Cu menţiunea că, de la bun început a fost evident faptul că, deşi angajaţii de la Electrolux se află în grevă generală din 24 ianuarie, atât prefectul Radu Giurcă, cât şi directorul Cristian Sasu sunt paraleli cu situaţia şi nu cunosc nici măcar parţial legile care sunt aplicabile în astfel de cazuri.
Cei trei reprezentanţi ai sindicatului “Samus” – liderul Sorin Faur, vicepreşedintele Radu Matica şi secretarul general Vasile Dârle, au prezentat împrejurările în care a fost declanşată greva generală şi faptul că, în cursul zilei de marţi, 7 februarie, au fost anunţaţi de directorul general Dietmar Blomer că fabrica va fi închisă timp de trei zile, fără a li se prezenta motivele acestei decizii. Sindicaliştii au mai menţionat că, deşi au avut loc negocieri şi întâlniri cu reprezentanţii patronatului, aceştia au refuzat să ţină cont de cele trei doleanţe ale angajaţilor: acordarea de salarii compensatorii pentru situaţia în care ar fi disponibilizaţi, plata celor 15 minute de pauză de masă, în condiţiile în care, pentru durata de timp cât servesc masa de prânz angajaţii sunt nevoiţi să lucreze în plus, respectiv adăugarea la salarii a sumelor reprezentând cuantumul primelor de vacanţă şi de sărbători, sistate de conducerea fabricii.
Directorul Cristian Sasu a afirmat că, după ce va studia cu atenţie legile, va dispune efectuarea unor controale la Electrolux, în scopul stabilirii legalităţii măsurii luate de conducere cu privire la închiderea fabricii timp de trei zile, ceea ce a determinat ţinerea în stradă, deci nici măcar în curtea intreprinderii, pe domeniul public, a angajaţilor.

Pe de altă parte, în cursul zilei de miercuri, 8 februarie, Electrolux a remis un comunicat de presă cu privire la închiderea fabricii timp de trei zile, cu următorul conţinutul :”Având în vedere faptul că activitatea unităţii de producţie Electrolux de la Satu Mare a fost oprită timp de 11 zile lucrătoare, din pricina grevei generale aflate încă în desfăşurare, managementul companiei a decis închiderea temporară a fabricii, pe o perioadă de trei zile (între 8 şi 10 februarie 2012). Hotărârea a fost luată pentru a minimiza impactul financiar determinat de încetarea producţiei.

Electrolux informează, de asemenea, că au avut loc consultări între managementul companiei şi sindicat înainte de luarea deciziei, managementul companiei fiind nevoit să ia în considerare şi nevoile angajaţilor care nu s-au alăturat grevei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.