Pâine cu iz de ”penicilină” într-un supermarket din Satu Mare

În perioada 9-21 ianuarie, specialiștii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Satu Mare au întreprins acțiuni de control privind securitatea îmbrăcămintei pentru copii. În acest sens au fost verificați un număr de 17 operatori economici, iar valoarea produselor luate al control depășesc 10.000 de lei.

Potrivit comisarului-șef al CJPC Satu Mare, Valentin Breban ”s-a verificat legalitatea funcționării operatorilor economici, afișarea în mod vizibil a denumirii unităților luate la control, afișarea codurilor unice de înregistrare la registrul comerțului dar și afișarea și respectarea orarelor de funcționare a unităților verificate. Abateri în ceea ce privește traducerea în limba română a etichetării produselor s-au constatat la 13 operatori economici. Aceștia au fost sancționați contravențional iar produsele cu deficiențe au fost oprite temporar de la comercializare”.

În urma efectuării acțiunilor de verificare din cadrul acestei tematici de control, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, din care șapte cu avertisment și zece cu amendă în cuantum total de 48.000 lei. Totodată au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 3.277 lei.

La Aeroportul Satu Mare, totu-i OK!

Datorită condițiilor meteorologice nefavorabile conducerea CJPC Satu Mare a verificat modul în care se asigură respectarea drepturilor pasagerilor care aleg să călătorească cu avionul impuse de regulamentul 261/2004 a Parlamentului European (PE). Potrivit celor spuse de Breban ”în cazul anulării zborului ca urmare a condițiilor meteorologice, pasagerii au dreptul la rambursarea contravalorii biletelor sau la redirecționare, în funcție de opțiunea acestora și, de asemenea, au dreptul să primească asistență cum ar fi o masă caldă, băuturi răcoritoare, cazare de la caz la caz. Până la această oră, la Satu Mare, s-a constatat că în situația în care s-au înregistrat anulări sau întârzieri la decolarea sau aterizarea aeronavelor pasagerilor le-au fost respectate drepturile”.

Pâine mucegăită și instrucțiuni în limba rusă

În ultimele două săptămâni la sediul CJPC Satu Mare s-au înregistrat un număr de 15 reclamații. Astfel, în cursul zilei de luni, 6 februarie, un sătmărean a depus reclamație după ce a cumpărat o pâine cu pete de mucegai. ”A cumpărat pâinea iar după ce ajuns acasă a constatat că feliile aveau pete de mucegai. Am verificat tot lotul dar nu am găsit alte pâini cu nereguli. Consumatorul a cerut să i se restituie contravaloarea produsului cumpărat. Noi am amendat operatorul cu 1.000 de lei” spune Breban.

Un bărbat din Vetiș a reclamat că instrucțiunile la telecomanda pe care o cumpărase nu aveau traducere în limba română. După verificările efectuate de către cei de la CJPC s-a constat că mai multe produse din import prezentau aceleași deficiențe.

De asemenea, Valentin Breban atrage atenția sătmărenilor să aibă grijă când apelează la firmele care efectuează lucrări de hidroizolație. ”În ultima vreme în scările blocurilor au apărut afișe cu o firmă din Gorj care efectuează lucrări de hidroizolație. Recomandăm ca la încheierea contractelor să citiți cu atenție toate clauzele contractuale pentru a nu avea surprize” spune Breban.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.