“Caritas” Satu Mare sub deviza – 2012, anul european al îmbătrânirii active


Bilanţul activităţii pe anul 2011, precum şi principalele obiective prevăzute pentru 2012 de Organizaţia “Caritas” Satu Mare, au fost prezentate marţi, 7 februarie, într-o conferinţă de presă la care au participat directorul general Lochli Tunde, directorul adjunct Barkasz Gabriella, directorul Resurse Umane – Laura Szabo, medicul Kosa Attila, directorul pentru programelr sociale şi purtătoarea de cuvânt Fazekas Csilla.

Pentru Organizaţia “Caritas”, 2011 a fost “Anul Voluntariatului”, iar acţiunile organizate s-au axat cu preponderenţă pe această tematică. Potrivit directoarei Laura Szabo, la Centrul de Voluntariat “Caritas” există în prezent 590 voluntari, din care 122 s-au înscris anul trecut. În ceea ce priveşte acţiunile organizate cu sprijinul voluntarilor, au fost menţionate ca semnificative mai multe evenimente. Este vorba despre Săptămâna naţională a voluntariatului, Tabăra de la Karlinger – cu participarea a 70 voluntari, respectiv colaborarea cu voluntarii Grupului Şcolar Romano-Catolic “Ham Janos”, prilej cu care 25 de elevi au participat la vizite în instituţiile organizaţiei pentru a cunoaşte îndeaproape serviciile şi beneficiarii acestora. Un alt eveniment a fost Ziua internaţională a voluntariatului, organizat sub forma unor acţiuni stradale care a avut drept scop atragerea atenţiei comunităţii asupra importanţei muncii de voluntariat, respectiv recrutarea de noi voluntari, Totodată, în anul 2011, “Caritas” Satu Mare a obţinut acreditarea din partea Programului de Tineret în Acţiune, care a permis primirea şi trimiterea de voluntari în cadrul Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte anul 2012, în cadrul conferinţei de presă a fost subliniat faptul că acesta este “Anul european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii”, în consecinţă, prin intermediul acţiunilor prevăzute se va axa pe îmbunătăţirea vieţii şi a condiţiilor de viaţă ale vârstnicilor. Directorul Kosa Attila a precizat că prin alegerea devizei menţionate pentru anul 2012, se doreşte continuarea programelor începute anul trecut, cu punerea accentului pe implicarea pensionarilor în viaţa comunitară, respectiv participarea acestora, ca voluntari, la acţiunile de îngrijire la domiciliu a beneficiarilor organizaţiei. “Caritas” Satu Mare administrează cinci instituţii destinate persoanelor în vârstă. Este vorba despre Centrul de Zi “Speranţa” Satu Mare, cu 137 beneficiari, Centrele de Zi pentru Vârstnici din Carei, Turulung, Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare – cu 197 beneficiari, Câminul de Zi “Sfântul Iacob” Satu Mare – cu 26 beneficiari, în timp ce 988 persoane se află în evidenţele Centrelor de Asistenţă Medicală şi Îngrijire la Domiciliu.

Pe de altă parte, referindu-se la structura veniturilor organizaţiei “Caritas” în 2011, directorul general Lochli Tunde a precizat că 34%, cea mai mare sursă de venit, a fost reprezentată de granturi, 31% de donaţiile în natură, 12% de subvenţiile de la bugetul local, câte 10 procente de contribuţiile în lei şi valută, respectiv subvenţiile de la bugetul de stat, două procente de veniturile din diverse sponsorizări, iar 1% alte venituri sociale. În total, de serviciile “Caritas” au beneficiat până în prezent 7.275 persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.