UPU Satu Mare, la standarde europene


Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare a fost inaugurată duminică, 5 februarie, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau. A fost prezent la inaugurare şi fostul ministru, Cseke Attila, în timp ce, deşi participarea la eveniment a fost anunţată ca sigură, subsecretarul de stat Raed Arafat n-a ajuns la Satu Mare, din cauza condiţiilor atmosferice din ultimele zile.

Festivitatea de inaugurare a avut loc de la ora 11:00 şi a prilejuit adunarea tuturor şefilor de la judeţ şi municipiu – prefectul Radu Giurcă şi subprefectul Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean – Csehi Arpad şi vicepreşedinţii Mircea Govor, respectiv Adrian Ştef, primarul Iuliu Ilyes şi cei doi viceprimari – Kereskenyi Gabor şi Adrian Albu. Au participat, de asemenea, managerul Spitalului Judeţean – Adrian Marc, Marcel Opriş – directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, medicul şef al UPU – Adriana Moldovan, precum şi numeroşi medici, politicieni, directori ale unora dintre instituţiile sătmărene.

La parterul clădirii, noua UPU dispune de o suprafaţă de 1.187 mp, spaţiu dedicat exclusiv actului medical de urgenţă, în timp ce 500 mp amenajaţi în subsolul imobilului, reprezintă spaţiul administrativ. Până acum, UPU a funcţionat la parterul corpului A din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, pe o suprafaţă de doar 452mp.

Începute în luna octombrie a anului 2010, lucrările de reabilitare şi extindere a UPU au fost realizate la standarde europene în privinţa modului de acordare a asistenţei medicale de urgenţă. Proiectul, iniţiat de Consiliul Judeţean, a vizat crearea de spaţii moderne şi circuite conform reglementărilor OMS nr.1706/2007 privind funcţionarea UPU, dotarea cu echipamente medicale performante, conform reglementărilor OMS nr.1706/2007, precum şi alinierea la standardele europene privind asistenţa în domeniul medicinii de urgenţă cu impact major în creşterea ratei de supravieţuire a urgenţelor medico-chirurgicale, arhitectonică modernă în peisajul urbanistic local.

După cum au precizat şi cei care au vorbit despre investiţia inaugurată duminică, UPU este dotată cu spaţii de prelucrări sanitare şi de igienizare intensivă a cetăţenilor care intră în spaţiul de urgenţă, cu aparatură modernă, sisteme de monitorizare şi supraveghere video, cabinete moderne. Totodată, în cadrul UPU funcţionează şi Sistemul de Telemedicină, care face posibilă legătura directă prin videoconferinţă cu centrele de excelenţă în medicină precum Târgu Mureş, Iaşi, Bucureşti. Sistemul este necesar deoarece cu ajutorul lui pot fi dezbatute problemele medicale apărute în cazurile grave ce depăşesc resursele terapeutice ale Spitalului Judeţean Satu Mare şi cu trimitere directă la un centru universitar. În aceste cazuri se poate apela la transfer interclinic prin echipajele SMURD (abulanţa şi/sau elicopter). Tot în spaţiul UPU este creat şi urmează a fi amenajat un spaţiu dedicat strict tratamentelor de urgenţă stomatologice.

De asemenea, UPU Satu Mare dispune şi de spaţii aferente acestei funcţiuni, în conformitate cu normele europene şi legislaţiile naţionale în vigoare. Extinderea U.P.U. a fost realizată în curtea interioară delimitată de spital şi clădirea policlinicii, astfel încât activitatea şi funcţionarea sunt în continuare în strânsă legătură cu toate secţiile spitalului şi ale policlinicii. Valoarea totală a lucrărilor se cifrează la de 6,95 milioane lei, din care 2,23 milioane reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Satu Mare, iar restul suma alocată de Ministerul Sănătăţii.

3 Comentarii la "UPU Satu Mare, la standarde europene"

 1. vasile   5 februarie 2012 at 10:55 pm

  CE TREABĂ ARE ACEST PREFECT GIURCĂ ÎN INAUGURAREA UPU SATU MARE? RECLAMA PENTRU CAMPANIA ELECTORALĂ A DĂNSULUI CUMVA? VREA SĂ AJUNGĂ PREŞEDINTELE CONSIULIULUI JUDEŢEAN SATU MARE?

  Răspunde
 2. Foxi   6 februarie 2012 at 1:27 am

  Felicitari guvernului ca a finantat un proiect atat de important pentru judetul Satu Mare.

  Răspunde
 3. Aura   28 februarie 2014 at 10:46 am

  Arata foarte bine unitatea de primire a urgentelor. Bravo pentru initiativa!

  Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.