Gerul de afară ”gonește” comercianții și clienții din piețele Sătmarului

Rabdă frigul de dimineață bună până după-amiaza târziu fără ca, așa cum susțin chiar ei, să se vadă vreun câștig bănesc semnificativ când trag linie la capătul zilei. Este vorba despre comercianții din piață pe care gerul de afară îi încearcă zilnic fără să aibă unde să se adăpostească.

De vreme ce unii mai rezistă în continuare temperaturilor negative de afară alții au renunțat să-și mai scoată produsele gonindu-i gerul care a pus stăpânire și peste orașul nostru. ”Ne mai încălzim cu câte o cafea fierbinte, sau ceai. Dar și asta cât credeți că ține? Câteva minute după care frigul ne pătrunde din nou” spun comercianții.

Cei care trec să-și facă cumpărăturile prin piețele de alimente din Satu Mare sunt întâmpinați în bună parte de tarabele goale, iar comercianții care mai aleg să-și ”încerce norocul” la cumpărători, țopăie toată ziua încercând să învingă temperaturile scăzute de afară. ”E greu. E foarte frig. Dacă o luăm așa nu prea are rost să ieșim la piață. Vedeți? Peste jumătate dintre tarabe sunt goale. Oamenii nu mai ies să-și vândă marfa din cauza frigului” spune unul dintre comercianți.

Unii vânzători încearcă să atragă clienții reducând prețurile la legumele și fructele pe care de comercializează. Dacă acum câteva săptămâni kilogramul de morcovi se vindea la 3 lei, iar comercianții țineau cu dinții de acest preț, în prezent aceeași cantitate se poate cumpăra cu 1,5 sau cel mult 2 lei. Merele care în urmă ceva vreme se comercializau la 2,5 lei, acum se pot cumpăra cu 2 lei kilogramul. Fructele exotice lipsesc aproape cu desăvârșire iar oamenii de la țară care vin să-și vândă laptele și smântâna în piețele din oraș se plâng că nimeni nu le mai cumpără produsele. ”Plătesc mai mult pe autobuz decât câștigul pe care îl obțin la piață. Și pe deasupra mai îndur și frigul” spune o bătrânică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.