Scenete din opera lui Caragiale, la Biblioteca Județeană Satu Mare

Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene (BJ) Satu Mare s-a transformat astăzi, 30 ianuarie, pentru un răstimp de o oră și jumătate într-o veritabilă sală de teatru. Prezentările scenetelor din opera marelui dramaturg I.L Caragiale au avut loc cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la nașterea marelui clasic a literaturii române.

Evenimentul cultural de înaltă ținută a umplut până la refuz sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a BJ. Acțiunea organizată de secția de împrumut pentru copii din cadrul instituției împreună cu câteva școli din Satu Mare a fost dedicată împlinirii a 160 de ani de al nașterea lui i. L. Caragiale.

În cuvântul de deschidere, directorul BJ Satu Mare, Mircea Ardelean a vorbit despre personalitatea și însemnătatea operei lui I.L Caragiale care, alături de Ioan Slavi, Ion Creangă și Mihai Eminescu sunt considerați clasicii literaturii române. Apoi, Mihaela Ungureanu, bibliotecar în cadrul instituției gazdă a punctat principalele momente biografice din viața marelui dramaturg român. Despre personalitatea lui Caragiale a mai vorbit și fostul director al BJ, Voicu D. Rusu.

După luările de cuvânt, pe scena sălii de lectură au urcat grupurile de elevi ai Colegiului Național (CN) ”Mihai Eminescu” și ai școlilor cu clasele I-VIII ”Lucian Blaga”, ”Constantin Brâncoveanu” și ”Ion Creangă” care au prezentat scenete din opera marelui dramaturg. Elevii ”au înviat” în fața spectatorilor binecunoscutele personaje din schițele marelui dramaturg precum d-l Ionescu și d-l Goe.

Micii actori au fost răsplătiți la final cu câte o diplomă de participare. Acțiunile dedicate lui I.L. Caragiale vor continua și în săptămâna 6-10 februarie cu vizionări din ecranizările operei lui Caragiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.