Consilierii locali au ratat o finanţare europeană de peste 1 milion euro


După discuţii contradictorii intercalate de două pauze, consilierii municipali sătmăreni, reuniţi în şedinţă extraordinară joi, 26 ianuarie, au respins unicul proiect de hotărâre inclus pe ordinea de zi. Iniţial, proiectul de hotărâre în discuţie prevedea achiziţionarea fostului cinematograf Popular, imobil situat pe strada Ştefan cel Mare nr.18, în vederea înfiinţării „Casei meşteşugarilor”, iar ulterior, forma dezbătută de consilieri s-a referit la aprobarea constituirii unui drept de uzufruct în favoarea municipiului Satu Mare asupra imobilului menţionat.

Primarul Iuliu Ilyes a explicat că, în lipsa banilor necesari achiziţionării, este vorba despre posibilitatea reabilitării integrale a imobilului, cu fonduri obţinute prin intermediul unui proiect de cooperare transfrontalieră promovat împreună cu Primăria din Nyregyhaza, termenul limită de depunere a acestuia fiind 31 ianuarie.

În intervenţia sa, consilierul Vasile Fogel din partea comisiei Buget Finanţe, a solicitat modificări privind prelungirea de la 13 la 20 ani a dreptului de uzufruct, achitarea unei chirii lunare de 500 euro până la finalizarea investiţiei, respectiv 1.500 euro pe durata derulării contractului, precum şi dreptul ca Primăria să poată achiziţiona imobilul între timp. Deoarece votul Comisiei Juridice a fost negativ, consilierii au solicitat o primă pauză. După reluarea şedinţei au fost solicitate alte modificări, privind obligarea proprietarului ca, la solicitarea Primăriei, să vândă imobilul la un preţ stabilit în baza unui raport de evaluare comandat şi însuşit de Consiliul Local, iar preţul de vânzare să fie diminuat cu valoarea investiţiei. Nelămuriţi şi nemulţumiţi, consilierii au solicitat o nouă pauză, iar după reluarea discuţiilor a fost supus la vot proiectul de hotărâre în ansamblu, cu ultimele modificări solicitate de Comisia Buget Finanţe: 20 de ani durata dreptului la uzufruct, respectiv achitarea unei chirii lunare de 2.000 euro după obţinerea finanţării din proiectul transfrontalier. Rezultatul votului a fost neaşteptat: cu 14 voturi pentru şi patru împotrivă, proiectul de hotărâre a fost respins deoarece fiind vorba despre un aspect legat de buget era necesar două treimi din numărul total al consilierilor adică 16!

După terminarea şedinţei, când şi-au dat seama că tocmai au ratat o finanţare europeană, consilierii au afirmat că lucrurile nu pot să rămână în felul acesta. Astfel că, în special consilierii care au votat împotrivă, i-au solicitat primarului Iuliu Ilyes să prezinte proprietarilor imobilului modificările operate, iar dacă aceştia sunt de acord, să fie convocată o nouă şedinţă extraordinară, vineri, 27 ianuarie, ora 14:00!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.