Grevă generală la Electrolux!


Începând cu dimineaţa zilei de marţi, 24 ianuarie, angajaţii SC Electrolux SA Satu Mare se află în grevă generală. Deocamdată este sigur că protestul va dura până la sfârşitul săptămânii, deoarece Dietmar Blomer, directorul general al societăţii a anunţat că va lipsi din oraş timp de trei zile, condiţii în care discuţiile dintre sindicat şi patronat sunt excluse.

Pe lângă greva generală, joi şi vineri – săptămâna aceasta, respectiv luni şi marţi – săptămâna viitoare, sindicaliştii de la Electrolux vor participa la mitinguri care se vor desfăşura după terminarea orelor de program.

Refuzul conducerii fabricii de-a încheia contractul colectiv de muncă pentru 2012 cu respectarea tuturor prevederilor celui de anul trecut, reprezintă principalul motiv ce a determinat declanşarea grevei generale. Acţiunea de protest declanşată marţi, vine după ce în data de 19 ianuarie, angajaţii s-au aflat în grevă de avertisment timp de câte două ore în fiecare schimb.

La ora 14:30, angajaţii din ambele schimburi care s-au aflat în fabrică fără să muncească, au părăsit intreprinderea, după ce Sorin Faur, liderul Sindicatului Liber “Samus”, i-a informat despre faptul că directorul general va lipsi până la sfârşitul săptămânii. Întrebaţi dacă doresc să continuie greva generală, angajaţii au reacţionat la unison:Daaaaaaaaaaaaaa!!!

Pe de altă parte, unii dintre muncitori îi acuză pe guvernanţi pentru situaţia explozivă de la Electrolux, în timp ce liderul sindical Sorin Faur afirmă că, indiferent de durata grevei şi de consecinţe, oamenii sunt decişi să meargă mai departe.

Pe lângă greva generală, timp de patru zile – joi şi vineri – săptămâna aceasta, respectiv luni şi marţi – săptămâna viitoare, sindicaliştii de la Electrolux vor participa, începând cu ora 15:00, la mitinguri de protest împreună cu membrii confederaţiei sindicale Cartel Alfa. Organizarea mitingurilor a fost aprobată marţi de Primăriei, după ce iniţial, sindicaliştilor de la Electrolux le-a fost refuzată solicitarea privind mitingul de protest prevăzut pentru 24 ianuarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.