A început perioada reducerilor și în magazinele din Satu Mare

Despre obligațiile agenților economici care își scot mărfurile la vânzare aplicând aceste reduceri a vorbit comisarul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Satu Mare, Valentin Breban, în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 24 ianuarie, la sediul instituției.

Potrivit șefului CJPC ”perioadele de soldare se stabilesc de către comercianți între următoarele limite: 15 ianuarie-15 aprilie, inclusiv pentru produsele de toamnă-iarnă și 1 august-31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primăvară-vară. Produsele care pot fi supuse soldării sunt articole de îmbrăcăminte, blănărie-pielărie, confecții, tricotaje, lenjerie, țesături, marochinărie, încălțăminte și articole sezoniere de sport-turism, precum și alte produse care fac parte din categoria produselor sezoniere. De reținut că orice anunț de reducere de preț exprimat în valoare absolută sau în procent trebuie să fie expus vizibil, lizibil și fără echivoc pentru orice produs sau grupă de produse identice” a declarat Breban.

Ce spune legea?

Legislația în vigoare referitoare la acest domeniu spune clar că vânzările de soldare trebuie să fie efectuate numai în cursul a două perioade pe an, cu o durată maximă de 45 de zile fiecare, cu condiția ca produsele pentru soldare să fie achitate furnizorului de către comerciant cu cel puțin 30 de zile înaintea datei de debut a perioadei de vânzări de soldare și oferite spre vânzare în mod obișnuit înaintea acestei date. Pe de altă parte comercianții au obligația să notifice la primăria în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea, perioada în care efectuează vânzările de soldare cu cel puțin 15 zile înainte de începerea perioadei de reduceri. Potrivit celor spuse de Breban, nerespectarea acestor prevederi legale atrage după sine sancțiuni cuprinse între 1.000 și 10.000 lei.

S-a făcut că uită de datorie

În altă ordine de idei, Valentin Breban le-a prezentat jurnaliștilor și câteva reclamații dintre cele înregistrate de la începutul acestui an. Într-unul din cazuri este vorba despre un consumator care a trimis printr-o firmă de curierat trei colete cu plata ramburs. Trebuie precizat faptul că firma de curierat își are sediul la Giurgiu însă are punct de lucru și la Satu Mare. Una peste alta, omul a așteptat două săptămâni să primească suma de 2.800 lei de la firma respectivă. ”A sunat la firmă, iar reprezentantul de acolo la tot amânat trei luni de zile. A venit la noi, a depus o reclamație și în decurs de două zile problema a fost rezolvată. Omul și-a primit banii”, a declarat Breban.

În al doilea caz este vorba despre un operator economic care recondiționează și scoate la vânzare pompe de injecție. Consumatorului care a depus reclamație la CJPC, acesta i-a montat o pompă de injecție în valoare de 3.000 de lei la un Opel, eliberându-i și un certificat de garanție pe o perioadă de un an de zile. Însă, înainte de împlinirea anului, pompa s-a defectat. Clientul a revenit să i se repare pompa, ceea ce s-a și întâmplat. ”Dar operatorul economic avea obligația să-i elibereze un alt certificat de garanție, tot pe un an. Însă l-a lăsat cu garanția veche. Astfel, consumatorul a depus o reclamație la instituția noastră iar operatorul a fost sancționat cu avertisment” a precizat Breban.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.